Pomidorowa razem z ryżem.
Dziś u nas pomidorowa ugotowana razem z ryżem taka jaką lubimy gęsta i super kwaśna. Przyznaję się że minka która wyszła w zupie nie została zrobiona specjalnie samo tak wyszło zobaczyłam dopiero jak przesyłałam sobie zdjęcia na Messenger było to nieświadome z mojej strony.
składniki :2 kości schabowe lub dowolne mięso,
1 marchew 200 g,
1 korzeń pietruszki 150 g,
1 szklanka ryżu ( szklanka poj. 210 ml ),
2 łyżki liści pora i selera,
1 pęczek natki pietruszki 25 g,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 duży liść laurowy,
2 koncentraty pomidorowe 30 % ( każdy 160 g ),
1 śmietana 30 % ( 200 ml ),
1 czubata łyżka majeranku,
1 mały ząbek czosnku,
1 łyżka przyprawy np. ziarenka smaku.
wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte kości schabowe lub dowolne mięso. marchew oraz korzeń pietruszki pokrojone dowolnie. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa na kościach. W czasie gotowania zdjąć powstałe z mięsa szumowiny. Jak już mięso na kościach jest miękkie doprawić według swego smaku ziarenkami smaku dodać liść pora i selera, ziela angielskie, liść laurowy oraz wsypać szklankę ryżu. Gotować na wolnym ogniu co raz mieszając do miękkości ryżu.
Gdy ryż w wywarze jest już dość miękki dodać drobno pokrojony czosnek oraz dodać oba przeciery pomidorowe ( jeśli ktoś nie lubi kwaśnej pomidorowej wystarczy jeden przecier ). Chwilę pogotować w międzyczasie dodając natkę pietruszki. Gdy natka jest już miękka dodać majeranek i jeszcze pogotować na wolnym ogniu.

Komentarze
Prześlij komentarz