Szczawiowa na szybko bez mięsa.
Dziś miałam dzień zalatany ponieważ segment kuchenny zawieszaliśmy, sprzątania było co nie miara ale zupka szybko ugotowana. Podam wam przepis bo podejrzewam że zechcecie z niego skorzystać ponieważ przygotowuje się ja w zaledwie trzydzieści minut. Cała rodzinka nakarmiona i szybko zupka zjedzona. Powiem wam w sekrecie że nie wiem jak wam ale mi zupy na szybko przygotowane wychodzą o bardziej smaczniejsze niż te takie dopieszczone.
składniki :8 - 10 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
1 duża marchew 250 g,
1 słoik od dżemu szczawiu ( miałam swój z ogrodu ),
1 łyżka cukru,
1 śmietana 30 % 200 ml,
2 łyżki suszonych warzyw,
4 - 5 łyżek oleju,
4 jajka,
1 łyżeczka przyprawy np. Doprawka.
wykonanie : Do garnka wlać trzy litry wody, dodać marchew pokrojona dowolnie, ziemniaki w kostkę oraz suszone warzywa. W czasie gotowania się warzyw wlać olej. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków oraz marchwi i suszonych warzyw.
Jak już ziemniaki i marchew są miękkie przygotować szczaw. Do miękkich ziemniaków i marchwi dodać cały szczaw a nawet dwa słoiczki jak ktoś ma ( jeśli z jednego słoiczka jest mało kwaśny można dodać kwasku cytrynowego według swego smaku ). W czasie gotowania się wywaru ze szczawiem, posłodzić zupę dodać przyprawę z solą i zagotować. Po chwili dodać całą śmietanę i zagotować.Gdy zupa ze śmietaną gotuje się na wolnym ogniu wtedy przygotować jajka roztrzepać je widelcem. Wlać do gotującej się zupy szybko zamieszać i chwilkę zagotować, doprawić jeszcze według swego smaku. Ugotowana zdjąć z ognia.Ugotowaną zupkę można doprawić przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Zupa naprawdę wyszła bardzo smaczna o dziwo zniknęła cała tak rodzince posmakowała. Polecam serdecznie dla zapracowanych którzy chcą szybko zjeść gorący posiłek.
Komentarze
Prześlij komentarz