Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 12 grudnia 2020

Barszcz biały.

Dziś wam podam przepis na szybki barszcz biały, gotowy w zaledwie trzydzieści minut. Fakt że jest zrobiony z zup w proszku ale używam tylko sprawdzone firmy nie kupuję byle czego. Wiadomo lepszy by był ze swojskiego zakwasu no ale przecież zakwas musi postać aby dojrzał a nam akurat dziś zachciało się barszczu i nie było wyjścia. Szczerze mówiąc nie ważne z czego ważne aby zjeść i się najeść.

składniki :

600 g kości schabowych wieprzowych, 

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

1 marchew 150 g,

1 łyżka liści selera,

2 łyżki natki pietruszki ( mam swojską mrożoną ),

200 g makaronu ( u mnie łazanki http://www.makaronypolskie.pl/ ),

2 torebki barszcz biały ( u mnie http://www.winiary.pl/ ),

1 śmietana 30 % 200 g,

4 ziela angielskie,

2 liście laurowe.


dodatkowo :

jajka ugotowane na twardo.


wykonanie : Do garnka wlać dwa i pół litra wody, włożyć koście schabowe wieprzowe i dodać marchew pokrojoną dowolnie oraz suszoną włoszczyznę, ziela angielskie i liście laurowe. Całość od zagotowania gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa na kościach oraz marchwi. W czasie gotowania się wywaru zdjąć pianę powstałą podczas gotowania. Następnie przygotować dowolny makaron, dodać również liście selera pokrojone i doprawić lekko do smaku, gdy mięso na kościach oraz marchew są już miękkie wsypać makaron i nadal gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości makaronu.



Jak już makaron w wywarze jest miękki przygotować barszcz biały ( ja wsypuję obie torebki każda po 66 g do litrowego słoika wlewam 3/4 szklanki wody, zakręcam słoik i dokładnie mieszam aby nie było grudek ). Wlać przygotowane barszcze do wywaru i pogotować mniej więcej piętnaście minut na wolnym ogniu.


Gdy już zupa z makaronem i rozrobionym barszczem białym pogotowała się wyznaczony czas przygotować śmietanę wlać ją od razu do gotującej się zupy, zamieszać lekko zagotować. Na koniec dodać natkę pietruszki i również chwilę zagotować. Doprawić w czasie gotowania przyprawą uniwersalną. Jeżeli ktoś nie uznaje śmietany można pominąć.


Ugotowaną jeszcze gorącą zupę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo, nie miałam kiełbasy bo również bym dodała. No ale przecież nie zawsze musi być z kiełbasą. Barszcz biały pomimo że z torebki wyszedł rewelacyjnie smaczny. Taki barszcz to szybkie rozwiązanie dla zapracowanych.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu