Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 24 grudnia 2020

Farsz z kapusty kiszonej i grzybów leśnych.

Może zechcecie skorzystać a może nie sami musicie zdecydować, podam wam przepis na mój przepis na farsz do pierogów lub uszek. Farsz jest z kapusty kiszonej z przewagą grzybów suszonych leśnych, może nie wygląda zachęcająco ale naprawdę jest pyszny. Czuć bardzo mocno grzybami i oto chodzi. Święta to taki czas kiedy robimy różne dania na Wigilię oraz Święta Bożego Narodzenia ja podaję moje propozycje które robiono u nas w domu za czasów mego dzieciństwa.

składniki :

240 g grzybów suszonych leśnych ( u mnie prawdziwki ),

500 g kapusty kiszonej,

0,5 litra wody,

4 ziela angielskie,

2 liście laurowe,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,

400 g cebuli,

0,5 szklanki oleju ( szklanka pojemność 210 ml ).


wykonanie : Przygotować grzyby suszone leśne, zalać je litrem gotowanej wody aby zmiękły. Gdy grzyby od gorącej wody ładnie napęczniały i zmiękły przelać je na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której się moczyły.



W czasie gdy grzyby ociekają z nadmiaru wody w której się moczyły. Do garnka wlać pół litra wody dodać do niej drobno pokrojoną kapustę kiszoną i gotować do jej miękkości ( jeśli ktoś nie lubi kwaśnej można ją obgotować aby pozbyć się kwasu ). Gdy kapusta się gotuje zmielić grzyby maszynka o małych oczkach lub drobno je pokroić.
Jak kapusta się gotuje a grzyby mamy zmielone wtedy na patelnię wlać olej dodać cebule pokrojona w kostkę i podsmażyć ja na rumiany lekko kolor, do podsmażonej cebuli dodać zmielone lub pokrojone grzyby i całość podsmażyć przez pięć minut. Wygląda jak kaszanka z cebulą 😂 ale to dlatego że grzyby są zmielone.


Usmażoną cebulę z grzybami dodać do kapusty gotowanej w wodzie ale tylko wtedy gdy woda z kapusty już się wygotowała i kapusta jest miękka, dodać również ziela angielskie oraz liście laurowe. Następnie dodać pieprz czarny mielony, całość gotować do zmienienia się koloru kapusty, doprawić w czasie gotowania przyprawą uniwersalną.


Tak jak już pisałam może nie wygląda zachęcająco ale naprawdę jest smaczny. Jutro a właściwie już dziś z tym farszem będę robiła pierogi. Będą do barszczu czerwonego lub odsmażane. Można również zrobić taki farsz z pieczarek jeśli ktoś nie ma grzybów leśnych.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu