Reklama

Wyszukaj przepis

Farsz z kapusty kiszonej i grzybów leśnych

Może zechcecie skorzystać a może nie sami musicie zdecydować, podam wam przepis na mój przepis na farsz do pierogów lub uszek. Farsz jest z kapusty kiszonej z przewagą grzybów suszonych leśnych, może nie wygląda zachęcająco ale naprawdę jest pyszny. Czuć bardzo mocno grzybami i oto chodzi. Święta to taki czas kiedy robimy różne dania na Wigilię oraz Święta Bożego Narodzenia ja podaję moje propozycje które robiono u nas w domu za czasów mego dzieciństwa

składniki:

240 g grzybów suszonych leśnych ( u mnie prawdziwki ),
500 g kapusty kiszonej,
0,5 litra wody,
4 ziela angielskie,
2 liście laurowe,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
400 g cebuli,
0,5 szklanki oleju ( szklanka pojemność 210 ml )

wykonanie:

Przygotować grzyby suszone leśne, zalać je litrem gotowanej wody aby zmiękły. Gdy grzyby od gorącej wody ładnie napęczniały i zmiękły przelać je na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której się moczyły


W czasie gdy grzyby ociekają z nadmiaru wody w której się moczyły. Do garnka wlać pół litra wody dodać do niej drobno pokrojoną kapustę kiszoną i gotować do jej miękkości ( jeśli ktoś nie lubi kwaśnej można ją obgotować aby pozbyć się kwasu ). Gdy kapusta się gotuje zmielić grzyby maszynka o małych oczkach lub drobno je pokroić

Jak kapusta się gotuje a grzyby mamy zmielone wtedy na patelnię wlać olej dodać cebule pokrojona w kostkę i podsmażyć ja na rumiany lekko kolor, do podsmażonej cebuli dodać zmielone lub pokrojone grzyby i całość podsmażyć przez pięć minut. Wygląda jak kaszanka z cebulą 😂 ale to dlatego że grzyby są zmielone


Usmażoną cebulę z grzybami dodać do kapusty gotowanej w wodzie ale tylko wtedy gdy woda z kapusty już się wygotowała i kapusta jest miękka, dodać również ziela angielskie oraz liście laurowe. Następnie dodać pieprz czarny mielony, całość gotować do zmienienia się koloru kapusty, doprawić w czasie gotowania przyprawą uniwersalną


Tak jak już pisałam może nie wygląda zachęcająco ale naprawdę jest smaczny. Jutro a właściwie już dziś z tym farszem będę robiła pierogi. Będą do barszczu czerwonego lub odsmażane. Można również zrobić taki farsz z pieczarek jeśli ktoś nie ma grzybów leśnych

Komentarze

Popularne posty