Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 16 grudnia 2020

Kapuśniak na żeberkach.

Jak wam mija dzień ja dziś od rana przy garach a to jeszcze nie koniec, na początek wstawię wam przepis na zupę kapuśniak z kiszonej kapusty, to jedna z wielu zup które uwielbiamy a zwłaszcza moja. Zawsze sobie powtarzam jak mam kapustę kiszoną, śledzie i colę to będę żyć. To są moje produkty które mogę jeść na okrągło bez zastanowienia. Po za tym uważam że kapusta kiszona jest zdrowa wystarczy tylko mieć swoją lub kupić u sprawdzonego sprzedawcy.

składniki : 

500 g żeberek wieprzowych paski,

1 marchew 150 g,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

5 kulek ziela angielskiego,

1 duży liść laurowy,

6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),

550 g kapusty kiszonej,

0,5 łyżki majeranku,

1 płaska łyżka pieprzu ziołowego,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

0,5 łyżeczki cukru.


wykonanie : Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać umyte i pokrojone na mniejsze części kawałki żeberka oraz marchew pokrojona dowolnie. Całość gotować do miękkości mięsa na żeberkach, gdy mięso na żeberkach jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości ziemniaków.

Jak już ziemniaki w wywarze z żeberek są miękkie dodać kapustę pokrojoną drobniej i gotować całość na małym ogniu do miękkości kapusty. W czasie gotowania się wywaru z ziemniakami i kapustą dodać majeranek, cukier dla lepszego smaku oraz przyprawę uniwersalną według swego smaku.
Gdy kapusta jest już dość miękka w zupie dodać pieprz ziołowy i zagotować przez chwilę zupę na wolnym ogniu. Dodając pieprz ziołowy do zupy zmienia ona smak jest o wiele smaczniejsza. Jeśli ktoś lubi bardziej kwaśną niż wyjdzie podczas gotowania można dodać szklankę soku z kiszonej kapusty.
Ugotowany kapuśniak dodatkowo posypałam pieprzem ziołowym nie wyobrażam sobie kapuśniaku bez tego pieprzu, zupa jest o wiele wiele smaczniejsza. Polecam każdemu aby spróbował i się przekonał że z pieprzem ziołowym kapuśniak jest mega smaczny. Ja daję dość dużo pieprzu ziołowego do kapuśniaku bo po prostu właśnie tak uwielbiam.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu