Zupa krupnik na szybko
Dziś na szybko ugotowałam krupnik który uwielbia moja rodzinka, zupa szybko się gotuje ponieważ jest na porcji rosołowej a do tego kasza ugotowana wcześniej lub pozostała z dnia poprzedniego po obiedzie. Ja do moich zup dodaje dużo natki pietruszki czy kopru ponieważ nie wyobrażam sobie zup bez dodatku włoszczyzny, moja rodzinka też bardzo lubi choć córka nie koniecznie.
składniki :500 g porcji rosołowej z kurczaka,
0,5 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej,
1 marchew 50 g,
6 ziemniaków,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
2 czubate łyżki natki pietruszki ( może być mrożona ),
1,5 łyżki suszonej włoszczyzny.
wykonanie : Do garnka włożyć umytą porcję rosołową wlać półtora litra wody i wkroić dowolnie obraną marchew. Jak wywar z porcja się zagotuje zdjąć powstałe szumowiny, zmniejszyć ogień wsypać suszoną włoszczyznę dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz wsypać przyprawę uniwersalną. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na porcji. Jak mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości.
Gdy ziemniaki w wywarze mięsno warzywnym są już wystarczająco miękkie wsypać ugotowana kaszę, zagotować następnie dodać mrożoną natkę pietruszki lub świeżą drobno pokrojoną, zamieszać i chwilkę zagotować zdjąć z ognia.Ugotowaną zupę tuż przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Wyszła tak smaczna że nić nie zostało. My lubimy jeszcze do zupy krupnik obrać cebulę nasolić i nią zagryzać zupę, czyli bierze się krążek cebuli nasolonej następnie zupę i tak razem jemy zupę. Jeżeli ktoś nie toleruje w zupie pietruszki można pominąć.
Komentarze
Prześlij komentarz