Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 11 lutego 2022

Zupa kapuśniakowo - buraczkowa

Mieszaliście kiedyś zupy żeby z dwóch zup zrobić jedną ? Ja właśnie dziś tak postanowiłam przygotować zupkę zrobiłam kapuśniak razem z buraczkową i powiem wam że to był świetny pomysł a czy gotowaliście może zupy na skórach wieprzowych ? U mnie w domu rodzinnym mama bardzo często gotowała zupy na skórach wieprzowych lub kurzych, powiem że zupy tak gotowane a mianowicie na skórach są równie smaczne jak gotowane na mięsie po za tym skóry mają bardzo dużo właściwości odżywczych i wcale nie musi ich być dużo dodanych aby zupa miała fajny smak i aby były tak zwane oczka

składniki :

5 sztuk małych skór wieprzowych,

1 mały korzeń pietruszki,

1 średnia marchew,

1 mały kawałek selera,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

5 dużych ziemniaków,

5 łyżek kapusty kiszonej ( mam swojską ),

1 mały kawałek pora,

1 pół litrowy słoik buraczków tartych ( również mam swoje ),

0,5 łyżki majeranku


wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody włożyć wypłukane skóry wieprzowe oraz warzywa pokrojone dowolnie, zagotować i zebrać powstałe szumowiny zmniejszyć gaz i na wolnym ogniu gotować do miękkości skór. Jak skóry są już wystarczająco miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać kapustę, przyprawę uniwersalną oraz pokrojony por, gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty

W gotującym się wywarze z ziemniakami kapusta gdy jest już miękka dodać cały słoik buraczków tartych ( mam swoje robione na zimę ), chwilę pogotować na wolnym ogniu jeśli jest potrzeba dosłodzić ponieważ dokwaszać nie ma potrzeby, po zagotowaniu wsypać majeranek jeszcze zagotować i zdjąć z ognia, po zdjęciu z ognia dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki


Ugotowana zupa jest bardzo smaczna i aromatyczna a do tego bardzo pożywna i super kwaskowata taka jaką lubimy. Jeżeli ktoś nie lubi skórek wieprzowych może taka zupę ugotować na dowolnym ulubionym przez siebie mięsie, natkę pietruszki również można pominąć ta zupa to taka biedniejsza wersja, zupkę można zabielić nawet śmietaną 18 % sprawdziłam nie zwazyla się. Kolor zupy jest bardzo zbliżony do zdjęć z tym że na telefonie mam inne a na komputerze jeszcze inne









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu