Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 24 marca 2022

Zupa " wiosenny kapuśniak "

Dziś mam dla państwa przepis na wiosenną zupkę kapuśniak oczywiście ze słodkiej kapusty lubicie ? my bardzo w sumie jesteśmy zupo - maniakami jakoś bardziej zupą się najadamy niż drugim daniem a jak jest u was ? zawsze macie obiad z dwóch dań czy tylko z jednego ? 

składniki : 

1 kość schabowa wieprzowa 300 g,

0,5 małej kapusty słodkiej 350 g,

1 średnia marchew,

2 spore liście pora,

2 - 4 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

1 mały kawałek selera korzeń,

8 średnich ziemniaków,

1 świeży pęczek kopru,

0,5 pęczka natki pietruszki,

150 g tłuszczu z gęsi ( można pominąć )


wykonanie : Do garnka wlać 1 litr i 600 ml wody dodać umytą kość schabową wieprzową z mięsem dokładnie wypłukaną, następnie dodać marchew pokrojoną dowolnie, korzeń selera oraz pokrojone liście pora i przyprawę uniwersalną według swego smaku i oczywiście w zależności od przyprawy bo nie każda jest jednakowa. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym do miękkości mięsa na kości w czasie gotowania zdjąć powoli powstałe szumowiny, jak już mięso jest wystarczająco miękkie wtedy dodać przygotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotować do ich miękkości a w czasie gotowania się wywaru mięsnego z ziemniakami poszatkować dowolnie kapustę słodką

Gdy już ziemniaki w wywarze są wystarczająco miękkie wtedy dodać przygotowaną wcześniej poszatkowaną słodką kapustę i na małym ogniu gotować do jej miękkości można dodać tłuszcz gęsi dla większej ilości oczek ale jeśli ktoś nie ma można pominąć. W trakcie gotowania się zupy już z dodaną kapustą doprawić według siebie przyprawą a jak już kapusta jest wystarczająco miękka dodać pokrojony drobniej świeży koper oraz natkę pietruszki zamieszać i zdjąć z ognia


Ugotowana zupa po mimo że nie widać tego na zdjęciach bo jakoś dziś kiepsko wyszły, wyszła bardzo smaczna i mocno pachnąca koperkiem świeżym, jeżeli ktoś ma ochotę można dodać śmietanę aby zupę zabielić, my mieliśmy ochotę na taki czysty rosołowy kapuśniak. I po mimo tego co ktoś zazdrosny anonimowy mi napisał na blogu że jestem nikim bo mam jednakowe przepisy to widocznie nie czyta ich dokładnie, bo może mam ful przepisów na kotlety ale proszę zobaczyć że każde są z czym innym i inaczej robione tak że proszę mnie nie obrażać bo nikim nie jestem dla ciebie a wiem dokładnie że bardzo dużo ludzi korzysta z moich przepisów nie mam wyszukanych lecz takie na każdą kieszeń



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu