Reklama

Wyszukaj przepis

Flaczki ze skórek wieprzowych na wywarze z porcji rosołowych wołowych

Co powiecie na flaczki ze skór wieprzowych ? jedliście ? jeżeli nie wiecie co wykonać ze skór wieprzowych zachęcam państwa do ugotowania flaczków. Flaczki to danie które się kocha lub nienawidzi większość ludzi je lubi a druga większość wręcz przeciwnie lecz kto nie spróbuje nie będzie wiedział jak smakują

składniki :

  • 660 g porcji rosołowych wołowych,
  • 1 kg 100 g skór wieprzowych,
  • 10 większych ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 duże liście laurowe,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 opakowania przyprawy do flaków 16 g każda,
  • 2 duże ząbki czosnku
wykonanie :

Do garnka wlać 1 litr i 600 ml wody dodać umyte w zimnej wodzie skóry wieprzowe oraz porcje rosołowe wołowe następnie wsypać suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz liście laurowe. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym gotować pod pół przykrytą pokrywką do pełnej miękkości skór i porcji rosołowych wołowych, w trakcie gotowania się całości wsypać przyprawę uniwersalną dowolną ja używam Doprawki. Gdy skóry są już idealnie miękkie wyjąć je z wywaru i odstawić aby ostygły na tyle aby można było je wziąć do ręki a porcje jeszcze przez czas krojenia skór na paski się gotują

Gdy już skóry wystygły na tyle aby można było je pokroić wtedy wykonać tą czynność czyli pokroić je na paski dowolnej grubości jednak najlepiej gdy się je pokroi jak najcieniej. Jak już skóry mamy przygotowane wtedy z wywaru wyjąć porcje wołowe do ostygnięcia a pokrojone skóry włożyć  do wywaru i gotować nadal na wolnym ogniu a w międzyczasie pokroić mięso z porcji rosołowych i także dodać do gotującego się wywaru a także wsypać od razu majeranek, zamieszać i jeszcze przez chwile pogotować
Jak już flaczki z przyprawami chwilę się pogotowały wsypać przygotowaną przyprawę ( ja używam tylko tej dla mnie najlepsza ), zamieszać dodać czosnek straty na tarce jarzynowej drobnej i zagotować przez 5 minut zdjąć z ognia i gotowe. Flaczki są dość ostre jeżeli ktoś woli łagodne wtedy wsypać tylko jedno opakowanie przyprawy, tych flaczków nie trzeba zagęszczać mąką ponieważ skóry mają w sobie tyle kleju że już w czasie gotowania ładnie wszystko się ścina


Ugotowane smaczne flaczki których nie jada się na co dzień można podać z dowolną bułką pszenną lub żytnią jak również z chlebem. Krytykom od razu mówię do widzenia jeśli się nie znacie nie komentujcie mój dziadek hodował własne świnki i po uboju skórę z mięsa ściągał i robił właśnie takie pyszności, teraz nie ma tak dobrze jedynie na zamówienie w sklepie mięsnym można dostać skóry i jak tylko zakupię to wtedy podtrzymuję tradycję dziadkową 





Komentarze

Popularne posty