Reklama

Wyszukaj przepis

Sałatka Marcińska ze śledziami

Podam z wielka przyjemnością wam przepis na sałatkę śledziową którą przygotowuje mój brat Marcin. Szczerze jeszcze jej nie robiłam mam od niego dla was przepis oraz składniki co i jak wykonać, taka sałatka sprawdzi się nie tylko na święta lecz może być na okazję wybraną przez was, nadaje się nawet jako przekąska o ile ktoś uwielbia śledzie

składniki :

  • 2 kg płatów śledziowych matias,  
  • 1 słoik papryki czerwonej konserwowej (670 g),
  •  1 słoik ogórków kanapkowych (650 g),
  •  1 słoik marchewki z groszkiem (460 g),
  •  1 puszka kukurydzy,
  •  2 słoiki marynowanych pieczarek (280 g każdy),
  •  2 duże cebule czerwone,
  •  4 małe cebule żółte,
  •  1 słoik ciętego selera konserwowego (340g),
  •  4 pęczki koperku,
  •  1 śmietana 12% Piątnica (400 g),
  •  1 słoik majonezu kieleckiego (310 ml),
  •  Sól oraz pieprz do smaku, według uznania
wykonanie :

Wszystkie warzywa konserwowe (kukurydza, pieczarki, groszek z marchewką) odcedzić na sicie. Przełożyć do dużego naczynia, dokładnie wymierzać. Pieczarki dodałem w całości. Ogórki kanapkowe oraz paprykę odcedzić na sicie, pokroić według uznania. Wymieszać z pozostałymi warzywami. Cebulę żółtą oraz czerwoną pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojony koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 20 – 30 min tak aby wszystkie smaki warzyw połączyły się. Do warzyw dodać śmietanę oraz majonez, doprawić pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Śledzie pokroić w mniejsze kawałki (śledzi nie moczymy), można również dodać płaty śledziowe w całości. Połączyć wszystkie składniki. Odstawić do lodówki. Po około 12 godzinach całą sałatkę dokładnie wymieszać. W tej sałatce sól dodajemy na ostatnim etapie jej przygotowania. Może się okazać, że nie będzie ona w ogóle potrzebna

Tę wersję sałatki można przygotować również w wersji z olejem (polecam słonecznikowy). Zastępujemy śmietanę oraz majonez – olejem roślinnym (cała butelka 1 litr)
















 

Komentarze

Popularne posty