Zupa ogórkowo - buraczkowa
No i mamy Nowy Rok oby był lepszy od poprzedniego, oj miejmy nadzieję. Wracając do przepisu mam dziś dla was wyjątkową zupę którą ugotowałam o tych świętach a jest to ogórkowa z ogórków kiszonych z dodatkiem buraczków które robiłam na zimę jeśli zechcecie to skorzystacie z przepisu bo na prawdę warto może za pięknie nie wygląda ale smakuje wyśmienicie
składniki :- 1 kg kostek żeberkowych,
- 3 średniej wielkości ogórki kiszone,
- 1 szklanka soku z ogórków kiszonych,
- 2,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 6 - 8 ziemniaków,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 śmietana 18 % - 330 g,
- 3 łyżki pokrojonych liści pora i selera,
- 4 łyżki buraków czerwonych tartych,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka suszonego kopru,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
Na początek do garnka wlać 2 litry zimnej wody a następnie dodać umyte małe krótkie kostki żeberkowe, wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień od garnkiem i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na kościach żeberkowych w trakcie gotowania się wywaru zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny. Gdy już mięso na kościach żeberkowych jest miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę ( oczywiście obrane i umyte ) a następnie dodać świeże lub mrożone liście pokrojone pora i selera, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków
Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie do gotującego się z nimi wywaru dodać ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy a następnie z salaterki przełożyć starte na tarce jarzynowej ogórki kiszone wraz z sokiem z ogórków ( mam swoje które robiłam na zimę ) https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/07/ogorki-kiszone-na-zime.html oraz buraczki tarte również takie które robimy na zimę https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/09/buraczki-tarte-na-zime.html . Jak już mamy dodane te produkty wtedy na wolniutkim ogniu gotować całość do miękkości ogórków tartych co jakiś czas całość zamieszaćW czasie gdy zupa gotuje się na bardzo wolnym ogniu przygotować śmietanę czyli do salaterki przełożyć całą śmietanę wsypać cukier, następnie wlać 10 - 15 łyżek gorącego wywaru z zupy i śmietanę z całością wymieszać do czasu aż nie będzie grudek od śmietany. Przygotowaną już śmietanę z cukrem wlać do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, lekko zagotować i na sam koniec wsypać suszony koper zamieszać i zdjąć z ognia w razie potrzeby doprawić do smaku przyprawą uniwersalnąUgotowana zupa wyszła bardzo smaczna smak fajny kwaskowaty z posmakiem buraczków, kto nie wierzy polecam ugotować a sami się przekonacie jaka to pyszna zupa, bardzo żałuję że nie możecie poczuć smaku i zapachu zupy przez monitor. Jest na prawdę godna polecenia jeśli ktoś jest smakoszem zup to ta jak najbardziej przypadnie do waszych gustów, jeśli ktoś chciałby jeszcze gęstszą można dodać ze 2 łyżki ryżu
Komentarze
Prześlij komentarz