Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ogórkowo - buraczkowa

No i mamy Nowy Rok oby był lepszy od poprzedniego, oj miejmy nadzieję. Wracając do przepisu mam dziś dla was wyjątkową zupę którą ugotowałam o tych świętach a jest to ogórkowa z ogórków kiszonych z dodatkiem buraczków które robiłam na zimę jeśli zechcecie to skorzystacie z przepisu bo na prawdę warto może za pięknie nie wygląda ale smakuje wyśmienicie

składniki :

  • 1 kg kostek żeberkowych,
  • 3 średniej wielkości ogórki kiszone,
  • 1 szklanka soku z ogórków kiszonych,
  • 2,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 6 - 8 ziemniaków,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 śmietana 18 % - 330 g,
  • 3 łyżki pokrojonych liści pora i selera,
  • 4 łyżki buraków czerwonych tartych,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka suszonego kopru,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie :

Na początek do garnka wlać 2 litry zimnej wody a następnie dodać umyte małe krótkie kostki żeberkowe, wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień od garnkiem i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na kościach żeberkowych w trakcie gotowania się wywaru zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny. Gdy już mięso na kościach żeberkowych jest miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę ( oczywiście obrane i umyte ) a następnie dodać świeże lub mrożone liście pokrojone pora i selera, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków

Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie do gotującego się z nimi wywaru dodać ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy a następnie z salaterki przełożyć starte na tarce jarzynowej ogórki kiszone wraz z sokiem z ogórków ( mam swoje które robiłam na zimę ) https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/07/ogorki-kiszone-na-zime.html  oraz buraczki tarte również takie które robimy na zimę https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/09/buraczki-tarte-na-zime.html . Jak już mamy dodane te produkty wtedy na wolniutkim ogniu gotować całość do miękkości ogórków tartych co jakiś czas całość zamieszać
W czasie gdy zupa gotuje się na bardzo wolnym ogniu przygotować śmietanę czyli do salaterki przełożyć całą śmietanę wsypać cukier, następnie wlać 10 - 15 łyżek gorącego wywaru z zupy i śmietanę z całością wymieszać do czasu aż nie będzie grudek od śmietany. Przygotowaną już śmietanę z cukrem wlać do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, lekko zagotować i na sam koniec wsypać suszony koper zamieszać i zdjąć z ognia w razie potrzeby doprawić do smaku przyprawą uniwersalną
Ugotowana zupa wyszła bardzo smaczna smak fajny kwaskowaty z posmakiem buraczków, kto nie wierzy polecam ugotować a sami się przekonacie jaka to pyszna zupa, bardzo żałuję że nie możecie poczuć smaku i zapachu zupy przez monitor. Jest na prawdę godna polecenia jeśli ktoś jest smakoszem zup to ta jak najbardziej przypadnie do waszych gustów, jeśli ktoś chciałby jeszcze gęstszą można dodać ze 2 łyżki ryżu





Komentarze

Popularne posty