Kuchnia domowa Agi.

Rosół ze swojskiego brojlera.

 składniki : Części rosołowe z kurczaka brojler, 4 małe lub 2 duże marchewki, 1 gałązka lubczyk - magii, 4 plasterki selera, 1 liść pora, 1 gałązka selera, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczypta pieprzu, 1 mała cebula, ulubiona przyprawa w formie jarzynki, 1 pęczek natki pietruszki.
 wykonanie : Do garnka wlać 2,5 litra wody, dodać umyte mięso oraz wszystkie warzywa z opisu i opaloną cebulę, zagotować. Od czasu zagotowania gotować na bardzo wolnym ogniu przez co najmniej 2 godziny do miękkości mięsa, w międzyczasie doprawić ulubioną przyprawą w formie jarzynki. Na sam koniec gotowania dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.


  Podawać kto z czym lubi u nas dziś z makaronem nitki. Uwielbiamy rosół gdy jest dużo w nim zieleniny.

Placki z cukinii.

Czarnina.

 Powiem tak w zamrażarce skończyło się mięso kacze, te na podwórku jeszcze małe a że bardzo zachciało mi się więc ugotowałam inaczej i wyszła mega smaczna :
 składniki : 8 skrzydełek kurzych, 2 duże marchewki, 1 liść pora, 1 gałązka selera, 4 gałązki natki pietruszki, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 gałązka lubczyk - magii, ulubiona przyprawa w formie jarzynki, 1,5 szklanki kaczej krwi, ocet i cukier według swego uznania, 1 łyżka mąki.
wykonanie : Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać umyte i oczyszczone skrzydełka oraz wszystkie warzywa z opisu. Od zagotowania się rosołu gotować na wolnym ogniu. Gdy skrzydełka są już miękkie, krew rozrobić z mąką zalać rosół zwiększając gaz i cały czas mieszając zagotować aby nie było grudek, dodać według swego smaku ocet i cukier. Co niektórzy nie na widzą tej zupy ja uwielbiam i nie wzrusza mnie to jeśli ktoś napisze fuj.

Deser z galaretek.

 Żebym miała inne kolory galaretek było by ładniejsze ale i tak mi się podoba tym bardziej że sama se wymyśliłam. Deser wspaniały dla dzieci i nie tylko.
 składniki : 3 kolorowe galaretki, 1 bezbarwna galaretka, 3 szklanki wody gotowanej, 1 szklanka przegotowanego mleka.
wykonanie : 2 kolorowe galaretki rozrobić każdą osobno w szklance wody. Mleko zagotować i ostudzić. Jedną z galaretek kolorowych ostudzić, wlać do naczynia małego żaroodpornego i wstawić do lodówki. Jedną kolorową galaretkę i przezroczystą każdą osobno rozpuścić w pół szklanki wody. Gdy galaretki są wystudzone dodać po pół szklanki wystudzonego zimnego mleka i dokładnie wymieszać. Na galaretkę kolorową z lodówki wlać galaretkę z mlekiem wstawić do lodówki i tak na przemian. Wstawić do lodówki aby wszytko zastygło.

Bigos z kiszonej kapusty.

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

Co dziś macie na ząbek, u mnie zupka pyszna buraczkowa z ziemniakami i fasolą białą tak zwany barszcz ukraiński to jedna z naszych najbardzi...