Kuchnia domowa Agi.

Zupa z brukselki.

 składniki : 2 dowolne kawałki mięsa z kością, 1 duża marchew, 1 liść pora, 3 - 4 listki selera, 6 - 8 ziemniaków w zależności od gęstości zupy, 1 pęczek natki pietruszki, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 małe liście laurowe, ulubiona przyprawa w formie jarzynki, 550 g brukselki już oczyszczonej, 1 mała śmietana 18%.
 Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa.
  Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ziela angielskie i liście laurowe po chwili wykroić liście pora i selera, gotować do miękkości ziemniaków. 
 Gdy ziemniaki są już miękkie dodać oczyszczoną brukselkę i gotować do czasu aż będzie miękka.
 Następnie śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy zalać zupę doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki, zagotować. 
 Na koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. 


Uwielbiam zupę z brukselki można ją ugotować nawet bez śmietany kto jak woli.

Makaron z twarogiem i skwarkami.

 W związku z tym że dziś nie było mnie w domu a zjeść jednak trzeba zrobiłam danie z mojego dzieciństwa.
 składniki : 400 g dowolnego makaronu, 250 g twarogu w kostce, 500 g chudej surowej pachwiny.
wykonanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie, odlać przelać zimną wodą. Na talerz ułożyć makaron posypać pokruszonym twarogiem. Pachwinę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na skwarki. Gotowe położyć na twarogu lekko polać tłuszczem. Danie jest dla trzech osób.

Pieczarkowa.

 składniki : 2 dowolne kawałki mięsa z kością, 1 duża marchew, 1 liść pora, 3 małe gałązki selera, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 500 g pieczarek, 1 pęczek natki pietruszki, 1,5 łyżki masła, 1 mała śmietana 18 %, ulubiona przyprawa w formie jarzynki, 6 - 8 ziemniaków.
 wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso oraz marchew pokrojoną dowolnie, ziela i liść laurowy, gotować do miękkości mięsa.
 Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz przyprawę w formie jarzynki i gotować do miękkości ziemniaków.
  W międzyczasie na patelni rozpuścić masło i dodać oczyszczone pieczarki bez nóżek ( no chyba że ktoś lubi bo ja osobiście nie ), podsmażyć do wyparowania wody,
  następnie dodać do gotującej się zupy gdy ziemniaki są już miękkie 
  oraz liść pora i selera pokrojonego drobno, pogotować około pół godziny na wolnym ogniu do miękkości grzybów. 
 Następnie śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy zalać zupę i zagotować.
 Na koniec gotowania dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki 
  i zagotować.
  Uwielbiamy pieczarkową i ten zapach grzybów nie do opisania.

Skrzydełka pieczone z czarnuszką.

 składniki :10 szt skrzydełek kurzych, 1,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego, 1 łyżka przyprawy do mięsa, 0,5 płaskiej łyżki soli, 0,5 łyżki czerwonej papryki, 0,5 łyżki czarnuszki, 3 łyżki oleju, 0,5 szklanki wody.
 Umyte skrzydełka osuszyć odciąć końce.
  Dodać wszystkie przyprawy
 i dokładnie wymieszać.
 Przełożyć do naczynia żaroodpornego 
  i wstawić do piekarnika, nastawić na 200 stopni i piec godzinę co jakiś czas przekręcając skrzydełka.
  Po tym czasie dodać pół szklanki przegotowanej wody piekarnik nastawić na 250 stopni i piec jeszcze pół godziny również przekręcając skrzydełka.


 Podałam z ziemniakami oraz surówką z kapusty pekińskiej i pomidorami swoimi z majonezem.

Ciasteczka z twarogiem.

 składniki : 1 ciasto francuskie 300 g, 1 jajko, 250 - 300 g twarogu z kostki, 4 łyżki cukru, 2 czubate łyżeczki śmietany, cukier kryształ do obsypania ciastek.
 Twaróg połączyć za pomocą widelca że wszystkimi składnikami czyli ( twaróg,śmietanę i cukier ).
  Gotowe ciasto pociąć na dowolne kwadraty. 
 Na jeden z kwadratów układać po czubatej łyżeczce twarogu,
 nałożyć drugi kwadracik 
  i za pomocą widelca zakleić wszystkie cztery końce. 
 Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
 Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać obficie cukrem kryształ. 
 Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 35 minut. 

 Ciasteczka są szybkie w wykonaniu dla niespodziewanych gości w sam raz jeśli ktoś chce większą ilość wystarczy zwiększyć produkty.
 Z tego ciasta wyszło mi 9 ciastek.

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

Co dziś macie na ząbek, u mnie zupka pyszna buraczkowa z ziemniakami i fasolą białą tak zwany barszcz ukraiński to jedna z naszych najbardzi...