Kuchnia domowa Agi.

Czarnina z gęsi.

Wstałam rano i już czekała na mnie gęś oskubana i po porcjowana. A mąż do mnie " matka może byś ugotowała czarninę tak dawno nie było " . I rad nie rad zrobiłam tym bardziej że sama ją uwielbiam.
 składniki : Porcje gęsi, 2 duże marchewki, 2 łyżki natki pietruszki, korzenie pietruszki ( u mnie małe bo swojska z działki ), 2 duże liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżka suszonych warzyw, sól i ocet według swego smaku, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki, 2 szklanki krwi.

 wykonanie : Do garnka wlać 3 litry wody dodać umyte mięso z gęsi u mnie ( kuper, skrzydła, łapki, szyja, wątroba, serce i żołądek ), marchew przekrojoną oraz ziela angielskie i liście laurowe, od zagotowania gotować na wolnym ogniu jak rosół około 3 godzin. Dodając w międzyczasie suszone warzywa i doprawiając do smaku solą lub przyprawą w formie jarzynki jaką kto lubi. Jak już mięso jest miękkie dodać natkę pietruszki i zagotować. Następnie do rosołu dodać krew rozprowadzoną z mąką i energicznym ruchem mieszać aby krew się nie zważyła, dodać cukier oraz ocet według swego smaku . Podałam z ziemniakami całymi bo tak uwielbiamy a na wieczór lub jutro będę miała z makaronem drobnym, można też z ryżem lub kluchami ale ja osobiście z kluchami nie lubię.



Mielone w sosie pieczarkowym.

Dziś piątek no cóż, postu nie ma przecież to nie święta 😂. Tak więc u mnie normalny domowy obiad.
 składniki : 600 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 mała cebula, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu czarnego, 5 łyżek bułki tartej, 2 jajka, 1,5 łyżki suszonych warzyw, 2 szklanki wody, 2 czubate łyżki śmietany 18%, 1 czubata łyżka mąki, 1 łyżka natki pietruszki, 10 sztuk średnich pieczarek, 5 łyżek oleju.

 wykonanie : Do miski dodać mięso mielone, jajka, sól, pieprz, bułkę tartą oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Do garnka wlać wodę i dodać suszone warzywa. Na patelnię wlać olej, formować kotlety. Smażyć z obu stron na brązowo. Usmażone kotlety ułożyć w garnku z zagotowaną wodą. Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pieczarki są już miękkie dodać natkę pietruszki, chwilę zagotować. Następnie śmietanę rozprowadzić z mąką i wywarem z kotletów. Zalać kotlety i zagotować do powstania sosu. Podałam z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.









Wykonanie pawich oczek 😉.


Pawie oczka.

Mam dziś dla was fajny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, kto go nie lubi chyba nie ma takich ludzi.
 składniki : 1 ciasto francuskie 300 g, 1 jajko, 0,5 słoika powideł śliwkowych.
 wykonanie : Gotowe ciasto pociąć na paski dowolnej grubości. Na każdy pasek posmarować cienką warstwę powideł lub kto co woli ( może być cynamon z cukrem, masą krówka itp. ). Zawijać dwa boki równocześnie do środka. Wyjdzie gotowe pawie oczko lub jak kto woli ślimaczek, cycuszki 😂. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Dla ozdoby można posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika. Fajne ciastka dla dzieci i nie tylko. Dla większej ilości wystarczy zwiększyć ilość produktów.







Flaki z zapaloną mąką.

Dziś miałam ochotę na coś czego dawno nie jadłam a i mąż szczęśliwy z tego powodu.

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

Co dziś macie na ząbek, u mnie zupka pyszna buraczkowa z ziemniakami i fasolą białą tak zwany barszcz ukraiński to jedna z naszych najbardzi...