Wstałam rano i już czekała na mnie gęś oskubana i po porcjowana. A mąż do mnie " matka może byś ugotowała czarninę tak dawno nie było " . I rad nie rad zrobiłam tym bardziej że sama ją uwielbiam.
składniki : Porcje gęsi, 2 duże marchewki, 2 łyżki natki pietruszki, korzenie pietruszki ( u mnie małe bo swojska z działki ), 2 duże liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżka suszonych warzyw, sól i ocet według swego smaku, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki, 2 szklanki krwi.
wykonanie : Do garnka wlać 3 litry wody dodać umyte mięso z gęsi u mnie ( kuper, skrzydła, łapki, szyja, wątroba, serce i żołądek ), marchew przekrojoną oraz ziela angielskie i liście laurowe, od zagotowania gotować na wolnym ogniu jak rosół około 3 godzin. Dodając w międzyczasie suszone warzywa i doprawiając do smaku solą lub przyprawą w formie jarzynki jaką kto lubi. Jak już mięso jest miękkie dodać natkę pietruszki i zagotować. Następnie do rosołu dodać krew rozprowadzoną z mąką i energicznym ruchem mieszać aby krew się nie zważyła, dodać cukier oraz ocet według swego smaku . Podałam z ziemniakami całymi bo tak uwielbiamy a na wieczór lub jutro będę miała z makaronem drobnym, można też z ryżem lub kluchami ale ja osobiście z kluchami nie lubię.
Witam serdecznie gotuję jedzenie domowe i po domowemu,gotuję podobnie jak mój dziadek i mama.Do bloga namówiła mnie przyjaciółka i dzieci,mam nadzieje że wam się spodobają moje dania.
Czarnina z gęsi.
Etykiety:
zupy

Mielone w sosie pieczarkowym.
Dziś piątek no cóż, postu nie ma przecież to nie święta 😂. Tak więc u mnie normalny domowy obiad.
składniki : 600 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 mała cebula, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu czarnego, 5 łyżek bułki tartej, 2 jajka, 1,5 łyżki suszonych warzyw, 2 szklanki wody, 2 czubate łyżki śmietany 18%, 1 czubata łyżka mąki, 1 łyżka natki pietruszki, 10 sztuk średnich pieczarek, 5 łyżek oleju.
wykonanie : Do miski dodać mięso mielone, jajka, sól, pieprz, bułkę tartą oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Do garnka wlać wodę i dodać suszone warzywa. Na patelnię wlać olej, formować kotlety. Smażyć z obu stron na brązowo. Usmażone kotlety ułożyć w garnku z zagotowaną wodą. Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pieczarki są już miękkie dodać natkę pietruszki, chwilę zagotować. Następnie śmietanę rozprowadzić z mąką i wywarem z kotletów. Zalać kotlety i zagotować do powstania sosu. Podałam z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.
składniki : 600 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 mała cebula, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu czarnego, 5 łyżek bułki tartej, 2 jajka, 1,5 łyżki suszonych warzyw, 2 szklanki wody, 2 czubate łyżki śmietany 18%, 1 czubata łyżka mąki, 1 łyżka natki pietruszki, 10 sztuk średnich pieczarek, 5 łyżek oleju.
wykonanie : Do miski dodać mięso mielone, jajka, sól, pieprz, bułkę tartą oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Do garnka wlać wodę i dodać suszone warzywa. Na patelnię wlać olej, formować kotlety. Smażyć z obu stron na brązowo. Usmażone kotlety ułożyć w garnku z zagotowaną wodą. Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pieczarki są już miękkie dodać natkę pietruszki, chwilę zagotować. Następnie śmietanę rozprowadzić z mąką i wywarem z kotletów. Zalać kotlety i zagotować do powstania sosu. Podałam z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.
Etykiety:
drugie dania

Wykonanie pawich oczek 😉.
Etykiety:
filmy mojego wykonania.

Pawie oczka.
Mam dziś dla was fajny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, kto go nie lubi chyba nie ma takich ludzi.
składniki : 1 ciasto francuskie 300 g, 1 jajko, 0,5 słoika powideł śliwkowych.
wykonanie : Gotowe ciasto pociąć na paski dowolnej grubości. Na każdy pasek posmarować cienką warstwę powideł lub kto co woli ( może być cynamon z cukrem, masą krówka itp. ). Zawijać dwa boki równocześnie do środka. Wyjdzie gotowe pawie oczko lub jak kto woli ślimaczek, cycuszki 😂. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Dla ozdoby można posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika. Fajne ciastka dla dzieci i nie tylko. Dla większej ilości wystarczy zwiększyć ilość produktów.
składniki : 1 ciasto francuskie 300 g, 1 jajko, 0,5 słoika powideł śliwkowych.
wykonanie : Gotowe ciasto pociąć na paski dowolnej grubości. Na każdy pasek posmarować cienką warstwę powideł lub kto co woli ( może być cynamon z cukrem, masą krówka itp. ). Zawijać dwa boki równocześnie do środka. Wyjdzie gotowe pawie oczko lub jak kto woli ślimaczek, cycuszki 😂. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Dla ozdoby można posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika. Fajne ciastka dla dzieci i nie tylko. Dla większej ilości wystarczy zwiększyć ilość produktów.
Etykiety:
pyszności z ciasta francuskiego

Flaki z zapaloną mąką.
Etykiety:
zupy

Subskrybuj:
Posty (Atom)
Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą
Co dziś macie na ząbek, u mnie zupka pyszna buraczkowa z ziemniakami i fasolą białą tak zwany barszcz ukraiński to jedna z naszych najbardzi...


-
Święta Wielkanocy zbliżają się wielkimi krokami i choć mamy obostrzenia to jednak święta z chęcią przygotujemy. Ja z tej okazji postanowiłam...
-
Na śniadanko przygotowałam pyszną soczystą pastę z makreli. Taką pastę przygotowuje się w zaledwie pięć minut a kanapki smakują wybornie. Je...
-
Czy lubicie jak my zjeść szybko a dobrze i przygotować takie danie w jednym garnku ? Danie składa się z mięsa mielonego ryżu oraz pieczarek...
