Kuchnia domowa Agi.

Rosół ze swoim makaronem z brojlera.

Jak niedziela to i rosół, nie jest to żaden obowiązek ale jakoś tak przystało 😘.
 składniki : Porcje rosołowe z kurczaka ( u mnie skrzydła, szyja, żołądek, wątroba, skóry z piersi kurczaka ), 2 duże marchewki, 1 mała cebula, 1 mały ząbek czosnku, 1 duży lub kilka korzeni pietruszki ( mam swoją ), 4 plastry korzenia selera, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki natki lubczyk - magii, szczypta pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 duże liście laurowe, kawałek pora ( zielona część ).
 wykonanie : Do garnka wlać 3 litry wody, dodać umyte mięso oraz wszystkie warzywa i opaloną cebulę. Wszystko zagotować zebrać powstałe szumowiny i gotować na bardzo wolnym ogniu około 3 godzin. Po tym czasie dodać natkę pietruszki doprawić do smaku solą lub ulubioną przyprawą w formie jarzynki i chwilę zagotować. Następnie dodać drobno pokrojony czosnek i zagotować. Na koniec dodać łyżkę liści lubczyk - magii, wymieszać. Rosół podałam ze swoim makaronem i szczyptą pieprzu czarnego.




Mleczna z zacierką i dynią.

Hm jakby wam tu opisać? W szpitalach tego nie dają ale my uwielbiamy, jest to smak dzieciństwa mojego męża. Smaczna i pożywna.
 składniki : 1 litr mleka, 400 g mrożonej w kostkę lub świeżej dyni, 2 jajka, 5 czubatych łyżek mąki, szczypta cynamonu.
 wykonanie : Do garnka wlać mleko, zagotować. Przygotować dynię. Gdy mleko się zagotuje dodać dynię ( miałam mrożoną, od mroziłam ), jeśli surowa gotować na mleku do jej miękkości. Do miseczki dodać jajka i mąkę. Połączyć za pomocą widelca, wyjdzie ciasto. Na czubek noża brać małą kluskę. Takie małe kluseczki wrzucać do gotującego się mleka z dynią, po gotować do miękkości zacierek. Zupka jest przepyszna gęsta pożywna i w sam raz na zimne dni polecam. Podałam z cukrem i szczyptą cynamonu, ale można ją jeść również na słono.






Pizza na kupionym spodzie.

Dziś syn namówił mnie na pizze, to nie mój klimat ale że kupiłam w Biedronce gotowy spód zrobiłam mu niech się cieszy.
 składniki : 1 gotowy spód do pizzy, 500 g pieczarek, swojski keczup, 0,5 dużej cebuli, 3 - 4 łyżki oleju, 8 plastrów sera salami, szczypta ziół prowansalskich.

 wykonanie : Przygotować gotowy spód do pizzy. Pieczarki oczyścić i pokroić dowolnie. Spód od pizzy rozłożyć. Posmarować swojskim keczupem lub kto czym chce. W międzyczasie na patelnie wlać olej, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki do czasu wyparowania soków. Ostudzone pieczarki położyć na pizze. Posypać szczyptą ziół prowansalskich ( każdy może dodać swoje dodatki ). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec 20 minut. Pięć minut przed końcem położyć ser kto jaki chce. Wyszła pyszna ale tak jak pisałam to nie moje smaki.








Faworki z piersi kurczaka.

Nie macie pomysłu na pierś z kurczaka? Polecam wam danie które zrobiłam będziecie zachwyceni.
 składniki : 350 g piersi z kurczaka ( mam swoje z brojler ), 8 łyżek bułki tartej, 3 jajka, sól, olej do smażenia.
 wykonanie : Pierś kurczaka rozbić tłuczkiem do kotletów. Pokroić na mniejsze kawałki zrobić przez środek dziurkę. Zawinąć jak faworki. Na patelnię wlać olej i smażyć na wolnym ogniu. Z obu stron na złoty kolor. Obiad podałam z ziemniakami i tłuszczem, surówką z kiszonej kapusty a do popicia maślanka.




Ciasteczka dyniowe.

Dziś święto, Święto Zmarłych mam ich zawsze w pamięci ponieważ odeszli ciałem a nie duchem.
 składniki : 1 kostka margaryny tortowa, 6 łyżek cukru pudru, dowolny aromat ( dałam pomarańczowy fajnie się komponuje z dynią ), 4 szklanki mąki pszennej Mąka Basia, 6 łyżek puree z dyni, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, cukier kryształ ( do obsypania ciastek ).
 wykonanie : Do miski dodać wszystkie produkty i mąki 3 szklanki. Wyrobić wszystko dodając czwartą szklanki mąki aby się nie kleiło. Ciasto jest bardzo mięciutkie. Podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z części na dowolną grubość ( u mnie około pół centymetra grubości ). Wycinać ciasteczka foremkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać cukrem kryształ. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 20 minut w zależności od piekarnika do ładnego za rumienienia. Ciastka wyszły przepyszne i chrupiące.








Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

Co dziś macie na ząbek, u mnie zupka pyszna buraczkowa z ziemniakami i fasolą białą tak zwany barszcz ukraiński to jedna z naszych najbardzi...