Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z brukselki

Czy są tu zwolennicy zup? jeśli tak mam dla was pyszny przepis na zupę z dodatkiem kapustki brukselki którą uwielbiam mogę ją jeść nawet ugotowana tylko w wodzie z solą a jak wy? lubicie brukselkę czy nie trawicie jej wiem że większość ludzi nie lubi tej kapustki 

składniki: 

2 dowolne kawałki mięsa z kością, 
1 duża marchew, 
1 liść pora,
 3 - 4 listki selera,
 6 - 8 ziemniaków w zależności od gęstości zupy,
 1 pęczek natki pietruszki,
 3 ziarenka ziela angielskiego,
 2 małe liście laurowe, 
ulubiona przyprawa w formie jarzynki,
 550 g brukselki już oczyszczonej, 
1 mała śmietana 18%

wykonanie:

Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa na kościach schabowych .Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ziela angielskie i liście laurowe po chwili wkroić liście pora i selera, gotować do miękkości ziemniaków pokrojonych w kostkę.  Gdy ziemniaki są już miękkie dodać oczyszczoną brukselkę i gotować do czasu aż będzie miękka

 Następnie śmietanę rozprowadzić z gorącym wywarem od zupy zalać zupę doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki, zagotować przez chwilę cały czas mieszając aby śmietana się nie zważyła, do śmietany można dodać 0,5 łyżeczki cukru.  Na koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki

Uwielbiam zupę z brukselki można ją ugotować nawet bez dodatku śmietany jeżeli ktoś nie toleruje śmietany czy nabiałów, zupa jest bardzo smaczna ale nadaje się tylko dla osób które uwielbiają brukselkę

Komentarze

Popularne posty