Domowe frytki z dodatkiem mąki ziemniaczanej
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak właśnie domowe pyszne chrupiące no i zdrowe, z tym zdrowe to jak kto myśli bo przecież na co dzień nie jadamy frytek prawda? A raz na jakiś czas na pewno nam nie zaszkodzą. Frytki to ziemniak pokrojony w kształt słupków następnie usmażony na gorącym tłuszczu ale o tym zapewne wszyscy wiedzą, w tenże sposób można przygotować inne warzywa takie jak marchew czy buraki lecz decyzja należy do każdego z osobna. Sposób przygotowania domowych frytek jest banalnie prosty robiłam już wiele innych lecz ten sposób zobaczyłam chyba na INSTAGRAMIE zdaje mi się że robił je STRZELCZYK ale nie jestem pewna lecz przyznaję się że podpatrzyłam i z wielką przyjemnością podzielę się z wami tym pomysłem
składniki:
- 10 dużych ziemniaków,
- 2 łyżki z górką mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka oleju,
- drobna sól do obsypania gotowych frytek
wykonanie:
Na początku duże ziemniaki należy obrać dokładnie umyć po czym pokroić w dowolnej grubości słupki, kolejny raz opłukać a po chwili przełożyć je na durszlak i poczekać aż odciekną z wody w której były płukane. Po zrobieniu tej czynności osuszone słupki ziemniaków przełożyć do miski wsypać mąkę ziemniaczaną i dobrze za pomocą miski wymieszać aby każdy słupek ziemniaka był oklejony dodaną mąką tak przygotowane odstawić na 20 minut
Po wyznaczonym czasie odstania słupków ziemniaków w mące ziemniaczanej na dużą patelnię należy wlać olej i go rozgrzać, gdy olej jest już odpowiednio nagrzany wtedy przełożyć słupki ziemniaczane całe lub partiami, ja dodałam całe i pilnowałam aby za bardzo się nie posklejały. Bardzo ważne aby frytek nie mieszać często gdyż się zaczną rozpadać jak będzie widoczne od spodu że ładnie się rumienią dopiero wtedy odwracać na strony surowych ziemniaków. Smażyć je na ładny złoty kolor lub kto jak woli a zamiast patelni można użyć FRYTKOWNICY ja osobiście wole ten sposób na patelni lub w garnku z większą ilością oleju
Usmażone pięknie rumiane frytki przełożyć do salaterki za pomocą łyżki z dziurkami aby pozbyć się nadmiaru oleju w którym smażymy frytki po przełożeniu już wszystkich posolić według swego smaku lub doprawić przyprawą do ziemniaków my jednak wolimy z samą solą. Gotowe chrupiące bardzo z wierzchu a w środku miękkie frytki można podać z keczupem, majonezem czy kto z czym lubi. Frytki naprawdę są godne polecenia jeszcze tak bardzo chrupiących nie jadłam a co najfajniejsze to to że nawet chłodne smakują wyśmienicie
Komentarze
Prześlij komentarz