Reklama

Wyszukaj przepis

Babka-ciasto piaskowe z kakao i polewą kakaową

Miło mi was gościć na moim blogu mam nadzieję że podobają wam się moje przepisy dlatego dziś chcę podać Państwu przepis na moją babkę piaskową z kakao oraz pyszną polewą kakaową. Cóż mogę dodać babka jak babka lekko wilgotna lecz bardziej sucha ale jak to z nazwy wynika PIASKOWA więc w konsystencji po upieczeniu jest jak piasek za to zapewniam jest bardzo smaczna, babki mają różne kształty od okrągłych do prostokątnych w zależności kto w jakiej formie je upiecze. Zazwyczaj typowa babka powinna być okrągła lecz to nie jest wymagane ja moją upiekłam w prostokątnej i też wyszła bardzo ładna tak dla wiadomości tą babkę można zrobić z dowolnym kolorem jaki się wam podoba lub przygotować z kilkoma kolorami ja podam przepis a decyzja należy już do was a tak przy okazji zapraszam na mój profil na SMAKER gdzie też się udzielam w miarę możliwości SMAKER 

składniki:

  • 6 jajek rozmiar M,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki oleju

dodatkowo:

  • 2,5 łyżki kakao,
  • 3 łyżki wody

polewa:

  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 łyżki gorącego mleka

wykonanie:

Do misy miksera wbić całe jajka oraz wsypać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach na puszystą masę jajeczną po czym dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz olej a także można dodać ulubiony aromat zapachowy i całość zmiksować na jednolitą masę do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników a miksować około 5 minut. Po dokładnym zmiksowaniu naszykować blaszkę o wymiarach 32/23 wyłożyć ją papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i obsypać bułką tartą przełożyć większą część ciasta wyrównując wierzch

Gdy jasna część ciasta znajduje się już w blaszce wtedy do pozostawionego w misie miksera jasnego ciasta wsypać kakao wlać wody 3 łyżki i również zmiksować do czasu aż ciasto połączy się z dodanym kakao, po zmiksowaniu ciemne ciasto przełożyć na jasne które znajduje się już w blaszce a następnie za pomocą łyżki czyli jej rączką zrobić tak zwane ESY FLORESY gotowe ciasto pozostawić aby odpoczęło a w międzyczasie rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni 

Jak już piekarnik mamy rozgrzany wtedy wstawić przygotowane ciasto które odpoczywało i piec przez 1 godzinę i 5 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka i zarumienienie się wierzchu ciasta. Moje ciasto cudowało i górkę uformowało 😂 lecz w niczym to nie przeszkadza widać dobrze pracowało iż górą uciec chciało, upieczone ciasto pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aby przestygło po przestygnięciu wyjąć je z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia

W międzyczasie gdy ciasto upieczone już stygnie należy przygotować polewę kakaową czyli do kubka lub małego garnka dodać wszystkie składniki i tylko podgrzać do rozpuszczenia się produktów NIE GOTOWAĆ ! po rozpuszczeniu na ciepło mieszać za pomocą łyżki do czasu aż rozpuści się cukier. Przygotowaną polewę kakaową rozprowadzić po całym cieście można wcześniej oddzielić papier od ciasta ja tego nie zrobiłam. Gdy polewa jest już wyłożona na cieście można ozdobić wiórkami kokosowymi czy kto czym woli, przygotowane ciasto pozostawić do czasu aż polewa zastygnie, można wstawić do lodówki a po zastygnięciu polewy ciasto kroi się idealnie i nawet polewa nie pozostaje na nożu

Gotowe ciasto nadaje się do kawy jak również na przyjęcie a także może być świetnym dodatkiem na święta WIELKANOCNE ale nie tylko, jeżeli komuś wyda się za bardzo piaskowe wystarczy przed podaniem posmarować dowolnym dżemem i będzie idealne do gorącego mleka czy kakao ale to już decyzja wasza. Ciasto pozostawione które zostanie wystarczy przełożyć nawet pokrojone do pojemnika szczelnie zamkniętego i jest cały czas świeże równie dobrze można je zamrozić lecz najpierw należy zawinąć je w papier do pieczenia a następnie w foliowy woreczek bardzo serdecznie polecam taką babkę, a i przypominam o moim profilu na SMAKRZE KUCHNIA DOMOWA AGI 

Komentarze

Popularne posty