Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 22 grudnia 2019

Kapusta wigilijna.

Wigilia zbliża się wielkimi krokami tak też ugotowałam już kapustę wigilijną, jeszcze tylko bigos, ciasta i można będzie świętować. Choć dużo nie będę szykować ponieważ gości się nie spodziewamy a sami wszystkiego nie przejemy, a szkoda żeby się marnowało jedzenie lepiej szykować na bieżąco. Ta kapusta równie dobrze nadaje się jako farsz do pierogów i krokietów.

 składniki : 1 kg kiszonej kapusty,
40 g suszonych grzybów ( miałam leśne prawdziwki ),
3 liście laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
1 średnia cebula,
1 łyżka płaska cukru (dla lepszego smaku),
szczypta pieprzu czarnego,
5 - 6 łyżek oleju.
wykonanie |: Do garnka dodać pokrojona drobno kapustę kiszoną ( nie obgotowywać chyba że ktoś nie lubi mocno kwaśnej to obgotować ), wlać przegotowanej wody trochę ponad kapustę. Grzyby zalać gorącą wodą aby zmiękły. Gdy kapusta jest już podgotowana i ubyło połowę wody, dodać drobno pokrojone grzyby i nadal gotować. W międzyczasie dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz doprawić ulubioną przyprawą z solą i dodać cukier. Na patelnię dodać olej oraz cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć ją na brązowo i dodać z całą zawartością z patelni do gotującej się kapusty. Gotować nadal na wolnym ogniu do wyparowania całych soków - wody z kapusty. Taką kapustę zawsze na wigilię robiła nam mama i dziadek.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu