Reklama

Wyszukaj przepis

Świąteczne pierniki

Macie już przygotowane pierniki świąteczne ? jeśli nie to jest jeszcze chwila czasu aby je przygotować, podam wam banalnie prosty przepis który dziś wykonałam w dosłownie chwilę, troszkę pomyślałam i przepis sama uzyskałam. To najszybsze pierniki jakie do tej pory robiłam nie ma w nich nic trudnego wystarczy tylko mieć składniki i oczywiście zapał do pracy a mianowicie do przygotowania ciasta a następnie wycinanie foremkami ciasteczek. Moje może nie są idealne i piękne jak z obrazka ale nie potrafię pięknie zdobić i przyznaję się do tego bez bicia 😂

składniki:

0,5 kostki masła prawdziwego,

0,5 szklanki cukru pudru,

2,5 szklanki mąki pszennej,

1 jajko rozmiar M,

1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g - 3 łyżeczki,

2 łyżki z górką śmietany 18 %,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżka miodu prawdziwego lejącego,

1 łyżeczka kakao

wykonanie: 

Do miski dodać masło o temperaturze pokojowej ( nie może być zimne ), wsypać mąkę dwie szklanki, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wbić całe jajko, wlać miód i dodać śmietanę. Wyrabiając całość wsypać kakao i nadal wyrabiać do połączenia się wszystkich składników ze sobą gdy wyrabiamy dodać jeszcze pół szklanki mąki i wyrobić ostatecznie na jednolite gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na chwilę na bok aby odpoczęło a po chwili przeciąć je na dwie części



Z przeciętego ciasta wziąć jeden kawałek ciasta i przełożyć go na stolnicę lekko wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na około pół centymetra a następnie dowolnymi foremkami wycinać kształty ciastek ( mam foremki z PEPKO ). Przygotowane wycięte ciastka piernikowe układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest tak idealne że nie trzeba go podsypywać mąką i da się z niego wykonać ciastka do ostatniego kawałka ciasta


Tak przygotowane ciasteczka pierniki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 15 do 17 minut w zależności od piekarnika do ładnego lekkiego zarumienienia się ciastek. Po upieczeniu studzić na papierze, po ostudzeniu przełożyć z papierem na stół a następnie zacząć dekoracje według swego uznania


Gotowe polukrowane ciasteczka ułożyć na talerzu. Pierniki są z wierzchu fajne chrupiące zaś w środku super miękkie. Takie pierniki super sprawdzą się z dodaniem do środka powideł śliwkowych. Tak jak pisałam nie są idealnie ozdobione ale najważniejsze że przygotowane własnoręcznie, smak pierników jest mocno korzenny, w dekorowaniu pomagał mi mój 17 letni syn, posypki użyłam od https://www.gotowaniejestproste.pl/ a pisaki od http://www.oetker.pl/ 


Komentarze

Popularne posty