Reklama

Wyszukaj przepis

Śmietankowo - jogurtowy kryształek

Witam się z wami w ten piękny słoneczny dzień Walentynkowy, jak go spędzacie ? Ja z moim mężem w domu z tej właśnie okazji wczoraj wieczorem przygotowałam śmietankowo - jogurtowy deser kryształek jest bardzo prosty w wykonanie potrzebne dosłownie trzy składniki, czas i chęć wykonania. Jeśli się sprężycie to do wieczora będziecie jeszcze mieli gotowy deser dla rodziny lub przyjaciół bo przecież nie musi być tylko na Walentynki, w sumie kocha się cały rok a nie tylko w ten szczególny dzień zgadzacie się ze mną ? Nazwa tego deseru ma wiele twarzy sama robiłam w różnych wersjach są w zakładce serniki na zimno i na zimno oraz desery jeżeli zechcecie skorzystać to zapraszam wszystkie moje przepisy najpierw testuję dopiero wstawiam abym nie wstawiła czegoś co nie wyjdzie 

składniki:

1 kubek śmietany 18 % - 330 g,
1 jogurt naturalny - 400 g,
5 kolorowych galaretek,
3 szklanki gotowanej wody + 1,5 szklanki + 3/4 szklanki
szklanka pojemność 250 ml

wykonanie:

Na początek przygotować galaretki, do salaterek wsypać po jednej galaretce każdy kolor w osobnej salaterce a następnie do trzech kolorów wlewać po jednej szklance wrzątku i rozmieszać do momentu aż rozpuści się cała żelatyna, rozmieszane pozostawić do ostygnięcia a po ostygnięciu wstawić do lodówki aby stężały. Do żółtej galaretki która idzie do jogurtu ze śmietaną wlać trzy czwarte szklanki wody i również rozpuścić zaś do galaretki która idzie na wierzch u mnie akurat brzoskwiniowa wlać półtorej szklanki wody i także rozpuścić

W międzyczasie gdy galaretki stygną do miski przełożyć cały jogurt naturalny oraz całą śmietanę dokładnie wymieszać do połączenia się w jedną całość  do rozmieszanego jogurtu ze śmietaną wlać ostygniętą całkowicie lecz nie stężałą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wyjąć z lodówki stężałe trzy kolory galaretek i pokroić w dowolną kostkę lub wyciąć dowolną foremką dowolne kształty ja miałam gwiazdki. Wszystko dokładnie wymieszać aby galaretki pokrojone połączyły się ze śmietaną i jogurtem. Tak przygotowany kryształek przelać do dowolnej formy i wstawić do lodówki aby stężało




Gdy w formie już ładnie zastygły wtedy zalać je osobną galaretką najlepiej najpierw nalewać łyżką a następnie nalewać podczas trzymania łyżki lejąc na nią galaretkę aby nie porobiło dziur w zastygniętym jogurcie ze śmietaną i galaretkami. Tak przygotowane kolejny raz wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny aby całość dobrze stężała, po zastygnięciu wierzchniej galaretki można udekorować np. serduszkami


Gotowy deserek idealnie nadaje się na Walentynki ale nie tylko może być również na spotkanie z przyjaciółmi. Deserek jest idealny bez dodatku cukru smakuje rewelacyjnie lekko kwaskowato. Polecam serdecznie przygotowanie tego deseru a będziecie zachwyceni jego smakiem, może moje wyszło za kolorowe ale to nie ważne najważniejsze że wyszło bardzo smaczne

Komentarze

Popularne posty