Reklama

Wyszukaj przepis

Chleb z trzech rodzajów mąk

Tak jak obiecałam podaję wam mój kolejny przepis na chlebek tym razem z trzech rodzajów mąk, tak że można według tego przepisu mieszać i dodawać co tylko i na co tylko mamy ochotę. Chlebek jest naprawdę godny polecenia już chyba nigdy nie kupicie chleba a zaczniecie piec swój ja już się uzależniłam 😂😂😂😂😂😂 prawdę mi koleżanka Agnieszka napisała upieczesz raz to będziesz piekła codziennie i nie myliła się, jeszcze spróbuję z tego przepisu upiec bułki z tym że z mąki pszennej. Ten kto nie próżnuje pyszny chlebek smakuje i dobrze się czuje moje motto. Przygotowanie swojskiego chleba jest bardziej proste i szybkie w wykonaniu niż sobie wyobrażamy a przede wszystkim nie jemy chemii która w tych czasach jest we wszystkim

składniki :

1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,

1 szklanka mąki żytniej typ 720,

2,5 szklanki mąki pszennej typ 480,

1 szklanka mąki pełnoziarnistej tym 1850,

1 łyżka soli drobnej,

1 łyżeczka cukru,

2 łyżki oleju,

1 łyżka płaska masła,

1,5 szklanki ciepłej wody,

1 szklanka to pojemność 250 ml


wykonanie : Do miski wsypać cukier oraz całe drożdże z opakowania i wlać ciepłą przegotowaną wodę tylko nie gorącą ponieważ sparzą się drożdże, dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu przez 5 - 10 minut aby drożdże zaczęły pracę. Po tym czasie wsypać do rozczynu wszystkie mąki podane w składnikach z tym że pszennej 2 szklanki oraz sól, wszystko wyrobić ręką lub za pomocą robota kuchennego do połączenia się składników a w trakcie wyrabiania dosypać pół szklanki mąki pszennej i wyrobić na jednolite gładkie ciasto

Jak już mamy wyrobione ciasto na jednolitą masę wtedy wlać dwie łyżki oleju i wyrabiać nadal do wchłonięcia dodanego oleju tak aby ciasto było elastyczne, tak przygotowane odstawić na 15 minut pod ściereczką w ciepłym miejscu aby odpoczęło a przy okazji powiększyło swoją objętość. Gdy jest już powiększone ciasto co widać gołym okiem przełożyć je na stolnicę wysypaną mąką kolejny raz wyrobić do wchłonięcia całej dodanej mąki na stolnicy, uformować chlebek, dowolnie ponacinać i przełożyć go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, odstawić na 5 minut aby chlebek podrósł




Podrośnięte ciasto na chlebek nakryć pokrywką od naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 190 stopni, piec przez 35 minut po tym czasie zdjąć pokrywę i piec kolejne 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu i boków chlebka. Po upieczeniu wyjąć chlebek z piekarnika i przełożyć go na deskę z ręcznikiem papierowym chlebek nie robi problemów z wyciągnięcia go z naczynia, przekręcić go spodek ku dołowi nakryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia można też zajadać jeszcze gorący






Upieczony i ostygnięty chlebek wyszedł przepyszny a co najważniejsze jest bardziej syty niż kupny, bardzo żałuję że nie możecie poczuć smaku pieczącego się chleba zapach roznosił się po całym mieszkaniu a smak tak rewelacyjny że już nic nie zostało i chyba kolejny będę musiała dziś upiec ale to nic uwielbiam teraz piec chlebuś kiedy wychodzi mi taki cudny a i mąż zachwycony















Komentarze

Popularne posty