Reklama

Wyszukaj przepis

Schabowy z hiszpańskiego schabu

Czy zdarza się Państwu kupowanie mięsa z Biedronki ? ja czasami kupuję różne mięsa jednak gdy zakupiłam hiszpański schab marynowany w plastrach podbił on moje serduszko 💗💗💗. Może to nie za dobry pomysł z tym akurat marketem ale zawsze to dużo taniej niż w regionalnych masarniach, tak więc nie wierzę iż obserwujący - zaglądający na mojego bloga nie odważają się kupować mięsa w marketach. Ponieważ większość tylko się wyśmiewa a co do czego latają właśnie do marketów różnych po zakupy ale nie mi to oceniać po prostu każdy kupuje tam gdzie go stać i na ile daną osobę stać

składniki:

  • 300 g schab hiszpański marynowany w plastrach,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 8 - 10 łyżek bułki tartej drobnej,
  • 3 łyżki z górką mąki pszennej,
  • sól drobna,
  • pieprz czarny,
  • olej do smażenia kotletów

wykonanie:

Przygotować zakupiony schab czyli brać każdy z plastrów do woreczka i dokładnie rozbić z obu stron jak najcieniej, po rozbiciu na końcach mięsa na kotlety gdzie jest ścięgno ponacinać nożem aby w czasie smażenia mięso się nie zwijało. Po rozbiciu mięsa na kotlety z każdej ze stron posolić a także obsypać pieprzem, następnie przyszykować bułkę oraz mąkę a także jajka posolone roztrzepane widelcem 


Gdy wszystko potrzebne do obiadu mamy już przygotowane wtedy na patelnię wlać oleju tyle aby zakrył dno patelni, dobrze go rozgrzać a następnie przygotowane mięso obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i tak przygotowane położyć na rozgrzanym oleju a następnie smażyć z obu stron na piękny złoty kolor. Jeżeli będzie potrzeba podlania oleju nie robić tego z kotletem tylko wlać olej rozgrzać go i dopiero układać mięso w panierce to wtedy panierka nie odklei się od mięsa

Usmażone mocno chrupiące cieniutkie kotlety ze schabu hiszpańskiego podałam z ugotowanym ryżem a jako surówka pomidor nasolony podany na listkach sałaty masłowej. Każdy z Państwa może przygotować swój ulubiony zestaw na przykład ziemniaki czy dowolny rodzaj kasz, jednak ten schab polecam całym sercem 💖💖💖 ponieważ w smaku jest dużo smaczniejszy niż nasz tradycyjny schab wieprzowy, kto jeszcze nie jadł hiszpańskiego niech się nie zastanawia tylko działa bo naprawdę warto


Komentarze

  1. Zastanawiam się jedynie, po co to solenie i pieprzenie schabu, który już wcześniej został zamarynowany w przyprawach? Bo co do rozbijania to już kwestia gustu - dla mnie tak cienko pokrojony schab już nie wymaga rozbijania. Ale zgadzam się, że ten schab jest smaczny. Tylko ja go nie wykorzystuję do schabowych, ale właśnie do zrobienia schabu w plastrach po Hiszpańsku - bez panierki, krótko grillowany, już bez dodatkowych przypraw - bo jest wystarczająco przyprawiony. Podawany z papryką pieczoną z czosnkiem i sokiem z cytryny, posypaną hiszpańskim serem. Przepis można znaleźć na stronie Biedronki. Można też zrobić wersję dodatkowo z pomidorami z puszki.
    Tak BTW - gdyby nie to, że ten schab został zamarynowany w przyprawach i cukrze, to smakowałby tak samo, jak schab z polskich krów ;) Zdrowy to on niestety nie jest - bo do jego zamarynowania dodano też sporo chemicznych konserwantów. Także na schabowe wolę jednak czysty, nie doprawiany przez producenta schab. Ale tego hiszpańskiego, przemysłowo zamarynowanego, od czasu do czasu kupuję. Trochę na zasadzie fast foodu ;) Jednak domowym mięsem tego, co się z niego zrobi niestety nie da się nazwać. Ma zbyt wiele konserwantów przeciwutleniaczy i stabilizatorów w składzie (trifosforan, karagen, sorbitol). Nasze babcie by po ten schab na pewno nie sięgnęły ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy robi jak uważa ja na co dzień też tego schabu nie używam raz go dostałam i tak przygotowałam ale nikogo nie zmuszam aby tak robił

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty