Reklama

Wyszukaj przepis

Żeberka wieprzowe " trójkąty " w sosie własnym z warzywami

Mięso? jakie wolicie? drobiowe, wieprzowe czy może wołowe? Zdecydowanie częściej jada się drobiowe choćby na jego cenę ale jest taki czas kiedy nasze smaki potrzebują również mięsa wieprzowego czy wołowego, i właśnie tak nas czasami nachodzi na tak zwanego świniaka dlatego przygotowałam jedne z najtańszych żeberek czyli "trójkąty" to część tuszy wieprzowej które stanowią żebra bez odcinków górnych czyli przepołowiony mostek, tworzy je głównie warstwa delikatnych mięśni obrastających kości żebrowe a także błon i tłuszczu. mięso z żeber jest bardzo delikatne, żeberka mostki mają jasnoróżowe mięso. Przygotowanie takich żeberek zajmuje trochę czasu lecz warto poczekać aby spożyć je z wielkim smakiem

składniki:

  • 850 g żeberek trójkąty,
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 1 płaska łyżka soli czosnkowej,
  • 0,5 łyżki czosnku suszonego,
  • 0,5 łyżki marynaty klasycznej,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 1 łyżka oleju,
  • 4 szklanki przegotowanej letniej wody,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

wykonanie:

Na początek przygotować żeberka czyli podzielić je na mniejsze części, opłukać a następnie osuszyć i przełożyć do miski po czym dodać wszystkie przyprawy podane w opisie ( jeśli ktoś nie lubi dużo przypraw można je zmniejszyć ) po dodaniu przypraw i oleju wszystko dokładnie wmasować w każdy kawałek wystającego z żeberka mięsa i odstawić na 15-20 minut aby mięso wchłonęło wsmarowane przyprawy


Po wyznaczonym czasie przygotowane mięso żeberek przełożyć na suchą patelnię stroną mięsa ku patelni i na średnim ogniu obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor, po obsmażeniu żeberek wlać trzy szklanki letniej przegotowanej wody, wsypać suszone warzywa oraz dodać ziela angielskie i liście laurowe całość od zagotowania się mięsa z wodą zmniejszyć moc ognia i dusić całość pod przykryciem co jakiś czas obracając żeberka do ich pełnej miękkości. Jak już woda prawie wyparuje wtedy wlać czwartą szklankę wody i nadal dusić na bardzo wolnym ogniu do całkowitej miękkości mięsa oraz do powstania sosu, pod sam koniec duszenia wsypać suszony czosnek niedźwiedzi, całość duszenia zajmuje dwie godziny ( PRZEPRASZAM ZA JAKOŚĆ ZDJĘĆ ALE COŚ MI SIĘ STAŁO W TYM DNIU Z TELEFONEM )



Przygotowane pyszne i soczyste żeberka podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno polanymi sosem z mięsa razem z warzywami oraz moją którą robiłam na zimę cukinią w zalewie cukinia w zalewie  oraz szklanka zimnego mleka. Cóż jeszcze mogę napisać chyba tylko tyle że na żeberkach trójkątach jest o wiele więcej mięsa niż na tradycyjnych żeberkach "paski" ale decyzja jakie zrobić należy do każdego z osobna bo przecież każdy robi tak jak lubi ja tylko dzielę się moim przepisem dodam od siebie że sos wyszedł dość słony z tego względu że dodane przyprawy do mięsa przeszły w sos zaś samo mięso wyszło wyśmienicie 



Komentarze

Popularne posty