Reklama

Wyszukaj przepis

Gołąbki z jaśminowym ryżem

Gołąbki, gołąbeczki  kto lubi ? różne źródła podają że gołąbki są zwane w Polsce od dziewiętnastego roku i pochodzą one z Ukrainy zwanymi inaczej HOŁUBCI pierwsze jakie były wykonywane składały się z kaszy gryczanej i ziemniaków zawijane właśnie w liście kapusty. Gołąbki najczęściej przygotowujemy na święta Bożego Narodzenia jak również na Wielkanoc a także różne przyjęcia na przykład wesela, przygotowuje się w obecnych czasach najczęściej z ryżem i dobrej jakości mięsa mielonego a żeby było szybciej wykonujemy gołąbki dla leniwych czyli mięso zmieszane z ryżem, przyprawami oraz kapustą drobno poszatkowaną. Ja i moja rodzina uwielbiamy tradycyjne jednak robiłam już wiele innych na przykład z tartych ziemniaków, powiem wam moją historię jak byłam młodą mężatką zawsze mama mi przygotowywała właśnie to danie czyli gołąbki lecz gdy wyszłam po raz drugi za mąż i mieszkam dalej od mamy to gołąbki nauczył mnie zwijać mąż i tak jest do dziś że po prostu uwielbiam je wykonywać. Jadłam nawet kupne lecz one chowają się do tych przygotowanych własnoręcznie. A teraz podam Państwu szczegółowo co i jak wykonuję łącznie ze zdjęciami

składniki:

  • 1 mała główka kapusty słodkiej,
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 2 torebki ryżu jaśminowego 100 g każda,
  • 4 spore ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżeczki czosnku staropolskiego mielonego

zalewa pomidorowa:

  • 1 koncentrat pomidorowy 160 g 30 %,
  • 3 szklanki gotowanej wody,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżki soli drobnej

wykonanie:

Zanim zaczniemy przygotowanie gołąbków należy przygotować kapustę a mianowicie wyciąć z niej głąb nie uszkadzając liści moja kapusta miała 1 kg i 200 g, jak już mamy sparzoną kapustę wtedy przygotować farsz z mięsa i ryżu oraz przypraw czyli po kolei, ryż ugotować w torebkach lub wysypać z torebki i ugotować według swego uznania ( ja gotuję zawsze do pełnej miękkości ), po ugotowaniu pozostawić go do ostygnięcia następnie do miski przełożyć świeżo zmielone mięso z łopatki wieprzowej wsypać przyprawy oraz dodać przeciśnięty przez urządzenie do czosnku wszystkie ząbki a następnie dodać ostygnięty ryż i wszystko za pomocą ręki wymieszać do połączenia się dodanych składników

Gdy już wszystko mamy przygotowane każdy ze sparzonej kapusty liść brać do ręki i skroić za pomocą noża twardą część następnie nakładać po 1 łyżce przygotowanego farszu i zwijać ciasno formując gołąbka zaś końce wcisnąć w środek ( wtedy gołąbki nie będą się rozpadać ). Jak już zaczynamy zwijanie gołąbków wtedy przygotować garnek a na jego dno ułożyć mniejsze liście również odcinając z nich twardą część, na przygotowane liście ułożyć pozwijane gołąbki aż do ostatniej sztuki


W czasie gdy mamy już przygotowane i pozwijane wszystkie gołąbki na ich wierzch również ułożyć mniejsze liście które nam zostały odcinając z nich twardą część i zabieramy się za przygotowanie zalewy do gołąbków czyli tak : do miski przełożyć cały koncentrat pomidorowy, wsypać sól oraz cukier a następnie wlać 3 szklanki o pojemności 250 ml gotowanej wody i wszystko wymieszać za pomocą łyżki do czasu rozpuszczenia się soli oraz cukru. Przygotowane gołąbki zalać wymieszaną zalewą dodać ziela angielskie oraz liście laurowe i wstawić je do gotowania nakrywając pokrywką, jak już się zagotują wtedy zmniejszyć moc ognia i na bardzo wolnym ogniu gotować do czasu aż liście położone na gołąbkach będą miękkie. Czas gotowania gołąbków na najmniejszym ogniu to 3 godziny w zależności od tego jaką mamy kapustę

Przygotowane gołąbki mające miękkie liście z wierzchu można zajadać od razu po ugotowaniu czyli jeszcze gorące choć wystygnięte równie dobrze smakują. Dobrze przygotowane gołąbki po mimo że gorące prosto z garnka nie powinny się rozpadać co dowodem są zdjęcia które dodam, takie gołąbki można zajadać z dowolnym ulubionym pieczywem lub same bez niczego a nawet mogą być jako dodatek do obiadu wystarczy tylko ugotować ziemniaki i mamy obiad pierwsza klasa. Zaraz będą docinki że jak można jeść ryż z ziemniakami i już wam tłumaczę że jednak można zresztą kto jak lubi, mimo wszystko polecam przygotowanie gołąbków samodzielnie bo swojskie najlepsze 


Komentarze

  1. Uwielbiam gołąbki. Mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuje kochana u nas też uwielbiamy tylko nie zawsze mam siłę je przygotować przez ten kręgosłup

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty