Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa rybna ze smażonego lina

Nie wiem czy spodoba się Państwu pomysł na tą zupę ale postanowiłam podzielić się nim przepisem który jest mojego autorstwa a powstał w chwili a to dlatego gdyż mąż nałowił rybek a zwłaszcza linów, następnie je oczyścił i usmażył. Część zjedliśmy a kilka sztuk zostało oby się nie zmarnowały bo na drugi dzień skóra z lina jest niestety jakby guma więc postanowiłam ugotować z nich zupę i powiem w sekrecie że to był świetny pomysł a smak po prostu petarda. Jeżeli jeszcze takiej zupy nie gotowaliście to polecam spróbować na pewno przypadnie wam do gustu jeśli lubicie ryby a zwłaszcza gdy jesteście zwolennikami zup rybnych

składniki:

  • 1 średnia marchew, 
  • 1 plaster korzenia selera,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1 mały kawałek pora,
  • 1 łyżka tłuszczu gęsiego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 6 - 8 średnich ziemniaków,
  • 430 g smażonego lina,
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 4 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki,
  • 1 mały świeży pęczek kopru

wykonanie:

Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody dodać do niej tłuszcz gęsi a jeśli ktoś nie posiada można użyć innego tłuszczu lub dobrego oleju, następnie dodać warzywa oczyszczone i umyte pokrojone w dowolny sposób oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liść laurowy a także wsypać przyprawę uniwersalną w formie jarzynki kto jaką używa, całość zagotować a następnie zmniejszyć moc ognia i na najmniejszym gotować do miękkości ziemniaków oraz warzyw. W międzyczasie gdy wywar się gotuje przygotować ryby mogą być dowolne ja miałam rybę lin dwa ogony oraz jedną część z brzucha tak jakby z żebrami, rybę oczyścić z wszystkich ości dzieląc ją na mniejsze części ( my rybę solimy, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor )

Gdy ziemniaki i warzywa w gotującym się wywarze są już odpowiednio miękkie wtedy dodać przygotowaną oczyszczoną z ości rybę wraz ze skórą, zamieszać i na wolnym ogniu pogotować nie dłużej jak 5 minut ponieważ ryba była wcześniej smażona więc nie ma potrzeby długo jej gotować, po wyznaczonym czasie gotowania się zupy z rybą dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki oraz kopru i także na bardzo wolnym ogniu pogotować przez czas 1 minuty kiedy przygotujemy śmietanę czyli śmietanę przełożyć do salaterki i dodać kilkanaście łyżek gorącego wywaru z zupy wymieszać do czasu aż w śmietanie nie będzie grudek

Jak już śmietanę przygotowaliśmy wlać ją do gotującej się na wolnym ogniu zupy z warzywami, ziemniakami oraz rybą i włoszczyzną, szybkim ruchem łyżki zamieszać całość już ze śmietaną. Delikatnie zagotować i zdjąć z ognia, można także dodać szczyptę pieprzu czarnego świeżo zmielonego dla podkręcenia smaku zupy, aromat gotującej się zupy powoduje to że robimy się co raz to głodniejsi 😁 a dodanie świeżego kopru to najlepszy pomysł akurat do zupy rybnej, tak więc polecam jej ugotowanie aby się przekonać jaki ma cudowny smak

Zupa przygotowana w ten sposób może być jako danie obiadowe w czasie gdy mamy post jak również na Boże Narodzenie na świąteczny stół, można ugotować ją bez ziemniaków wtedy będziemy mieli wywar rybny na przykład do ziemniaków ugotowanych osobno i okraszone na przykład skwarkami ze słoninki z tym że już wtedy nie będzie na postne dni. Decyzja należy do każdego z osobna ja po prostu podsuwam tylko mój pomysł na przepyszną zupę rybną


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty