Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 6 sierpnia 2019

Botwinka


składniki : Dowolny kawałek mięsa ( u mnie skrzydełka ), 1 średnia marchew, 1 liść pora, 1 gałązka selera, 460 g botwinki ( mam od mamy ), 2,5 łyżki cukru, 4,5 łyżki octu ( można według swego smaku ), 6 - 8 ziemniaków, 3/4 dużego kubka śmietany, ulubiona przyprawa w formie jarzynki ( ja mam od Organic - Fabryka Smaku ).
wykonanie : Do garnka wlać 2,5 litra wody, dodać umyte mięso, marchew pokrojoną dowolnie oraz liść pora i selera pokrojony, gotować do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości, w między czasie przygotować botwinę czyli umyć, oczyścić buraka z liśćmi i drobno pokroić, dodać cukier i ocet, wymieszać, odstawić. Jak już ziemniaki są miękkie dodać wcześniej przygotowaną botwinę, doprawić ulubioną przyprawą w formie jarzynki, zagotować. Śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy, zalać zupę gdy buraczki są miękkie, zagotować. Podałam że świeżo mielonym pieprzem cytrynowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu