Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 19 lipca 2021

Botwinka z ziemniakami okraszonymi słoninką wędzoną

Na początek tygodnia zaserwowałam w domu botwinkę która dostałam od mamy prosto z działki bez żadnych nawozów i chemii, przygotowałam ją tak jak jadłam za czasów dzieciństwa i podałam w dwóch wersjach, zawsze mama tak nam przygotowywała na obiadek smak pamiętam do dziś dlatego właśnie i ja dziś taką przygotowałam dla mojej rodziny

składniki :

2 kości schabowe 400 g,

1 pęczek botwiny,

30 plastrów marchwi z mieszanki europejskiej,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

3 ziarenka ziela angielskiego,

1 liść laurowy


dodatkowo :

3 czubate łyżki śmietany 12 %,

0,5 łyżeczki cukru do śmietany,

1 łyżka natki pietruszki z koprem,

2 łyżki cukru,

3 łyżki octu


wykonanie : Do garnka wlać półtora litra wody dodać kości schabowe wieprzowe oraz krążki marchwi z mieszanki europejskiej, zagotować zebrać szumowiny i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kości. W trakcie gotowania się wywaru dodać suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną, liść laurowy i ziela angielskie. W międzyczasie przygotować botwinkę oczyścić ją umyć i pokroić, do przygotowanej botwiny wsypać cukier wlać ocet i wymieszać pozostawić do czasu aż buraczki z botwiny puszczą sok



Gdy mięso na kościach w wywarze jest już miękkie wyjąć go i pozostawić do ostygnięcia a do wywaru dodać przygotowaną botwinkę i gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu aż buraczki z botwinki będą miękkie można doprawić według swego smaku octem, w międzyczasie jak wywar gotuje się z botwiną z kości oddzielić mięso i dodać do gotującej się botwiny. W trakcie przygotować śmietanę dodać ją do miseczki wsypać cukier oraz gorący wywar z botwiny, rozrobić do czasu aż nie będzie grudek śmietany


Jak już buraczki w gotującej się botwince są miękkie wlać przygotowaną śmietanę szybko zamieszać aby się nie zważyła lekko zagotować, pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki i koper pokrojone drobniej i zagotować, zdjąć z ognia odstawić aby przeszła smakiem i nabrała ładnego koloru


W czasie gdy botwinka odpoczywa po ugotowaniu, ugotować ziemniaki i przygotować słoninkę ja miałam wędzoną z przyprawami. Podałam moją botwinkę w dwóch wersjach dla męża osobno botwinę i ziemniaki osobno ze słoninką a dla mnie botwinka razem z ziemniakami i słoninką, zawsze tak w domu jadłam i zostało mi do dziś, można dodatkowo ugotować jajko na twardo












2 komentarze:

Popularne w tym miesiącu