Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto francuskie z pysznym kremem i truskawkami z kompotu.

 Ciasto z dedykacją dla moich gości z zespołu " BOMA "który u mnie był gościem.
 składniki : 2 ciasta francuskie po 300 g, 3 budynie śmietankowe po 40 g, 3 szklanki mleka, 1 kostka margaryny, 1 dowolny aromat ( kilka kropel ), 8 łyżek cukru, 1 słoik truskawek z kompotu.
 wykonanie kremu : Budyń ugotowany na gęsto ostudzić. Margarynę zmiksować z cukrem na pulchną masę, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i nadal miksować, dodać dowolny aromat ja dałam pomarańczowy.
 wykonanie : Budyń rozrobić w dwóch szklankach mleka, 1 szklankę mleka zagotować i wlać rozrobiony budyń. Ugotować na gęsto. Ciasta francuskie po nakłuwać widelcem i piec w nagrzanym piekarniku nastawionym na 180 minut przez 25 minut. W czasie pieczenia również nakłuwać aby nie było górek. Upieczone blaty ciasta studzić na kratce. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia położyć jeden blat ciasta na ciasto położyć masę na masę ułożyć truskawki odsączone z kompotu, na to położyć drugi blat ciasta i docisnąć. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki aby krem dobrze zastygł.
dziś wygląda tak:

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty