Reklama

Wyszukaj przepis

Puszysta, delikatna babka cytrynowa

Przepis mam od KULINARNA WIOLA tylko zwiększyłam produkty tak mi się spodobała ta babka. Dziękuję bardzo za przepis


składniki:

1,5 szklanki mąki tortowej,
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
1,5 szklanki cukru,
7 jajek,
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki oleju,
1 cytryna

wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Do sztywnej piany dodawać partiami cukier nie przerywając miksowania. Następnie cały czas miksując dodać po jednym żółtku. Do puszystej masy jajecznej dodać olej, zmiksować. Następnie dodać skórę ze sparzonej cytryny oraz sok z całej cytryny. Na koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, zmiksować na średnich obrotach. Gotowe przełożyć do foremek 12 × 30 i 12 × 40, wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec w nagrzanym piekarniku na 175 stopni grzałka góra - dół około 40 minut do suchego patyczka. Letnie oprószyć cukrem pudrem 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty