Reklama

Wyszukaj przepis

Rolada.

Święta to chyba najlepszy okres jak dla mnie do pieczenia ciast, zrobiłam roladę i o niej tu mowa bo farsz to gotowy mak i jest jednak trochę za rzadki ale nie ważne zje się i taki, najważniejsza rolada bo wyszła idealna taka jak chciałam mięciutka i puszysta. polecam każdemu do galaretki lub innych kremów kto jakie lubi.

 składniki : 4 jajka,
0,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki mąki tortowej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
 wykonanie |: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo aż piana będzie błyszcząca. Gdy piana jest już ubita dodać żółtka i wszystko zmiksować mikserem do połączenia się piany z żółtkami. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać powoli łyżką do połączenia się całości. Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ( ja papier moczę i energicznym ruchem go prostuję, lepiej się układa ) wyłożyć ciasto i rozłożyć je po całej długości blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 15 minut w zależności od piekarnika. Gorącą roladę położyć do góry dnem na ściereczce, zdjąć papier. I gorącą roladę zawinąć razem ze ściereczką, odłożyć aby wystygła. Następnie powoli odwinąć i nałożyć dowolną masę ( u mnie gotowa masa makowa ). Zawinąć roladę z dowolnym kremem, można polać polewą czekoladową i ozdobić wiórkami kokosowymi. Taka rolada to szybkie rozwiązanie na święta lub gdy spodziewamy się gości.













Komentarze

Popularne posty