Ciasteczka maślane z witrażem.
Dzień dobry kochani dziś podam wam przepis na przepyszne ciasteczka maślane z witrażem czyli z landrynkami. Mam nadzieję że wam się spodoba przepis. Ciasteczka są bardzo kruche rozpływają się w ustach a dzięki landrynką fajnie chrupiące jakbyśmy jedli szkło😂, to taki żart oczywiście. Polecam zrobią je nawet dzieci przy pomocy rodziców.
2 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 kostka masła prawdziwego 200 g,
5 łyżek cukru pudru,
kilka kropel aromatu cytrynowego.
dodatkowo :
1 jajko,
150 g landrynek owocowych.
wykonanie :Do miski wsypać mąkę, cukier puder, aromat dowolny (ja dałam cytrynowy) oraz pokrojone w kawałki masło o temperaturze pokojowej. Całość wyrabiać ręką tak długo aż wszystko połączy się w jedna całość (ciasto wychodzi jak drobny piasek w dotyku). Gotowe przekroić na pół.
Jak już gotowe ciasto mamy przekrojone, jedną część ciasta położyć na stolnicy wysypanej mąką lekko obsypać górę ciasta i rozwałkować na dowolną grubość ( nie musi być bardzo cienko ).
Z rozwałkowanego ciasta foremkami dowolnymi, najpierw większą foremką następnie mniejszą w środku wycinać ciasteczka. Tak postąpić z dwoma kawałkami ciasta.
Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w wycięty środek położyć całą landrynkę małe kawałki ciasta ułożyć obok. Posmarować roztrzepanym całym jajkiem.
Tak przygotowane ciasteczka wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 12 - 15 minut w zależności od tego czy chcemy bardziej czy mniej przypieczone. Ciasteczka upieczone pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z papieru ściągać już zimne.
Ciasteczka idealnie nadają się na imprezę dla dzieci i nie tylko. Jeszcze zanim upieczemy można rurką plastikową zrobić dziurkę i będzie jako ozdoba np. na choinkę o ile dotrwają znając nasze dzieci 😂.
2 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 kostka masła prawdziwego 200 g,
5 łyżek cukru pudru,
kilka kropel aromatu cytrynowego.
dodatkowo :
1 jajko,
150 g landrynek owocowych.
wykonanie :Do miski wsypać mąkę, cukier puder, aromat dowolny (ja dałam cytrynowy) oraz pokrojone w kawałki masło o temperaturze pokojowej. Całość wyrabiać ręką tak długo aż wszystko połączy się w jedna całość (ciasto wychodzi jak drobny piasek w dotyku). Gotowe przekroić na pół.
Jak już gotowe ciasto mamy przekrojone, jedną część ciasta położyć na stolnicy wysypanej mąką lekko obsypać górę ciasta i rozwałkować na dowolną grubość ( nie musi być bardzo cienko ).
Z rozwałkowanego ciasta foremkami dowolnymi, najpierw większą foremką następnie mniejszą w środku wycinać ciasteczka. Tak postąpić z dwoma kawałkami ciasta.
Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w wycięty środek położyć całą landrynkę małe kawałki ciasta ułożyć obok. Posmarować roztrzepanym całym jajkiem.
Tak przygotowane ciasteczka wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 12 - 15 minut w zależności od tego czy chcemy bardziej czy mniej przypieczone. Ciasteczka upieczone pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z papieru ściągać już zimne.
Ciasteczka idealnie nadają się na imprezę dla dzieci i nie tylko. Jeszcze zanim upieczemy można rurką plastikową zrobić dziurkę i będzie jako ozdoba np. na choinkę o ile dotrwają znając nasze dzieci 😂.
Komentarze
Prześlij komentarz