Reklama

Wyszukaj przepis

Babeczki mocno cytrynowe.

Miałam dziś ochotę na babeczki, a że w Biedronce tania cytryna więc długo nie myśląc zrobiłam z niej babeczki. Wiem że dużo osób jest zainteresowanych przepisem na babeczki bardzo często znajomi i nie tylko proszą mnie o przepis na babeczki, lecz ja jestem tak że puki sama nie wypróbuje przepisu który wymyślam nie podaję go dalej, dopiero jak zrobię i wyjdzie wtedy dzielę się z innymi.

składniki :
4 jajka,
1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 cytryny 210 g obie,
0,5 szklanki mleka,
3/4 szklanki oleju.
wykonanie : Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier kryształ. Całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę.
Do zmiksowanej masy jajecznej wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, olej, mleko oraz z wyparzonych cytryn sok oraz skórki starte na drobnej tarce. Całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z dodanymi składnikami.

Foremki na babeczki wyłożyć papierowymi papilotkami, nakładać po 1,5 - 2 łyżek ciasta. Do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni wstawić przygotowane ciasto i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się babeczek i tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Babeczki wyszły bardzo fajne z góry lekko chrupiące zaś w środku mięciutkie i puchate. Zapach cytryny roznosił się po całym domu w czasie pieczenia. Z tego przepisu wyszło mi 28 sztuk babeczek ale to zależne jest od foremki na babeczki ( ponieważ jedną mam płytszą drugą głębszą ). Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Te babeczki świetnie nadają się dla gości jak również dla dzieci na imprezę szkolną.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty