Reklama

Wyszukaj przepis

Pizza na proszku do pieczenia

U nas dziś obiadokolacja a to za sprawą załatwiania spraw z przeprowadzką. No cóż nie ważne co aby się najeść, ja nie jestem zwolennikiem pizzy ale dzieci w niebo wzięte uwielbiają FAST FODY ale wolę im sama zrobić niż te kupne chociaż wiem co jedzą. Podam teraz przepis na szybką pizza z proszkiem do pieczenia, gdzieś tam podejrzałam przepis na grupie kulinarnej lecz od siebie dodałam większość składników

składniki na ciasto:

3,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka soli,
7 łyżek oleju,
1 szklanka ciepłego mleka

farsz do pizza:

1 cebula 250 g,
500 g pieczarek,
110 g papryki może być kolorowa,
4 łyżki oleju,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
4 łyżki keczupu swojskiego lub dowolnego sosu,
150 g sera żółtego ( u mnie gouda )

wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól wlać olej oraz ciepłe mleko ( nie gorące ). Całość wymieszać za pomocą łyżki. Następnie ręką lub mikserem z hakiem wyrobić do czasu połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto odstawić aby odpoczęło. Ciasto ma podobną konsystencję jak ciasto pierogowe

Gdy ciasto odpoczęło, stolnice wysypać mąką wyłożyć ciasto i rozwałkować je na dowolną grubość ( ja robiłam do blaski od piekarnika )


Jak już mamy rozwałkowane ciasto przygotować pieczarki, obrać je i pokroić w plasterki bez nóżek chyba że ktoś lubi, cebulę pokroić w piórka. Na patelnię wlać olej, gdy się rozgrzeje wrzucić cebulę i ją zeszklić, następnie dodać przygotowane pieczarki i podsmażyć


Gdy cebula z pieczarkami już się podsmażyła lekko całość posolić i popieprzyć, dodać pokrojoną na mniejsze części paprykę i całość podsmażyć do czasu aż wyparuje cała woda, wystudzić. Każdy może zrobić farsz jaki uwielbia ja podałam taki jaki chciały moje dzieci


Na blaszkę od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia położyć rozwałkowane ciasto, posmarować swojskim keczupem lub dowolnym ulubionym sosem, posypać ziołami prowansalskimi i rozłożyć po całości wystudzony farsz



Piekarnik rozgrzać do 200 stopni wstawić pizzę i piec 30 minut. W czasie gdy pizza się piecze ser zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej. Pięć minut przed końcem pieczenia się pizzy posypać ją serem żółtym. Upieczoną wyjąć z piekarnika. Pizza można jeść jeszcze gorącą lecz również dobrze smakuje nawet zimna




Taka pizza to świetne rozwiązanie dla zapracowanych oraz lubiących pizza. Polecam serdecznie dla wszystkich którzy lubią takie dania


Komentarze

Popularne posty