Mamy teraz sezon na rabarbar dlatego postanowiłam upiec ciasto z rabarbarem, mam swój w ogrodzie więc można wymyślać. Oprócz ciasta uwielbiam również kompot z rabarbaru. Jeśli zechcecie skorzystać z przepisu będę bardzo zadowolona. Ciasto to wychodzi z każdym owocem, już testowałam nawet ze śliwkami. Także serdecznie polecam.
składniki na ciasto :
6 jajek,
3 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 szklanki cukru,
1,5 szklanki oleju,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
szczypta soli.
dodatkowo :
800 g rabarbaru ( już obranego ),
5 łyżek cukru,
1 łyżka cukier puder.
wykonanie : Przygotować rabarbar, obrać go i pokroić w mniejsze kawałki, obsypać cukrem kryształ, wymieszać i odstawić do czasu przygotowania ciasta.
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier oraz szczyptę soli i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę tak zwany kogel - mogel.
Jak już mamy zmiksowaną masę jajeczną, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wlać olej i proszek do pieczenia. I również całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z dodanymi składnikami.
Jak już cała masa jest zmiksowana dodać do całości rabarbar odsączony z soku który powstał w czasie posłodzenia go. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z rabarbarem.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki 35 * 25 wyłożonej papierem do pieczenia ( ja papier ucięty potrzebny kawałek namaczam w wodzie następnie wyciskam wodę i szybkim ruchem rąk go prostuję, wtedy lepiej układa się w blaszce ). ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 1 godzinę i pięć minut do tak zwanego suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia się ciasta przykryć je folią aluminiową.
Upieczone ciasto pozostawić wyjęte z piekarnika do całkowitego ostygnięcia. Gdy ostygnie można je posypać cukrem pudrem. Następnie wyjąć z blaszki zdjąć boki od papieru i kroić na dowolne kawałki. Ciasto wychodzi za każdym razem można je zrobić nawet bez owoców wtedy czas pieczenia będzie krótszy.
Ciasto jest bardzo smaczne ilość cukru podana w przepisie wcale nie jest za słodka ponieważ kwaśny rabarbar zabija słodkość. Idealnie nadaje się do kawy jak również dla spodziewanych gości wystarczy je upiec dzień przed wizytą gości.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Co tam u was ? dawno mnie nie było a to tylko dlatego że obecnie przebywam u córki aż w Grajewie, tak więc dzisiejszy obiad od niej z domu...
-
Mielone to najsmaczniejsze kotlety w Polskich rodzinach czyż nie ? mam dziś dla was mój kolejny pomysł na pyszne soczyste a zarazem syte kot...
-
Witam serdecznie w pochmurny i deszczowy wtorek jak dziś u was prezentuje się dzień obiadowy ? u nas krokiety mojego pomysłu. Została mi pas...
-
Chcecie przepis na moje wymyślone bułki drożdżowe ? a dlaczego wymyślony ponieważ nie zrobione na parze a gotowane w zwykłej wodzie, bułki w...
-
Dzień dobry państwu dziś na obiadek przygotowałam polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo - musztardowym niby wielkie nic a jednak obiad wy...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz