Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 13 listopada 2020

Ciasteczka maślane.

Dziś jest taki brzydki deszczowy dzień że prócz obiadu postanowiłam upiec ciasteczka oczywiście znacie już mnie i wiecie że przepis mam wymyślony, co mi przyszło do głowy to dodawałam i przepyszne ciasteczka przygotowałam. Każdy dobrze o tym wie że domowe najlepsze wiemy co dodajemy i również wiemy co jemy. Trochę pracy przy nich jest ale wykonają je nawet dzieci z miłą pomocą rodziców, dla dzieciaków to będzie frajda wycinając różne kształty ciasteczek.

składniki :

320 g masła prawdziwego,

350 g śmietany 18 %,

4 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka poj. 210 ml ),

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 łyżeczka aromatu migdałowego,

4 łyżki cukru kryształ.


wykonanie :  Przygotować masło i śmietanę powinno mieć temperaturę pokojową nie od razu z lodówki. Do miski wkroić masło o temperaturze pokojowej, wsypać mąkę ( u mnie https://basiazsercem.pl/ ) proszek do pieczenia, cukier oraz dodać cały kubek śmietany . Całość dokładnie wyrobić ręką do czasu aż ciasto przestanie się lepić do rąk.



Jak już mamy wyrobione dokładnie ciasto wtedy pokroić je na cztery części ( nie muszą być równe ). Na stolnicę posypać cienka warstwę mąki ciasto - jeden z kawałków ciasta również obsypać lekko mąką. Rozwałkować na grubość 0,5 cm - 1 cm w zależności czy chcecie cieniutkie ciasteczka czy grubsze.


Gdy już rozwałkowaliśmy jeden z kawałków ciasta o dowolnej grubości wtedy wycinać dowolne kształty ciastek jakie kto woli. Wycięte przygotowane ciasteczka układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka można upiec gładkie lub posypać przed pieczeniem cukrem kryształ.


Tak przygotowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 20 - 25 minut w zależności od grubości ciasteczek i zarumienienia jakie chcemy otrzymać. Osobiście wam powiem że lepsze są te bardziej przypieczone. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone przełożyć do salaterki lub talerza.
Takie ciasteczka świetnie nadają się do poobiedniej kawki, a nawet dla dzieci świetny domowy deser fajnie się sprawdzą również gdy przyjdą do nas lub do dzieci koleżanki. Ciasteczka są kruche i dobrze wyczuwalny smak masła a dodanie aromatu migdałowego dobrze skomponował się ze smakiem ciastek. Wystudzone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z tego przepisu wyszło mi ponad sto ciastek.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu