Reklama

Wyszukaj przepis

Leniwe gołąbki.

Wczoraj zrobiłam gołąbki leniwe, a że dowiedziałam się o śmierci męża mojej najdroższej koleżanki, to już nie miałam siły nawet jeść. Dlatego wczorajszy obiad jedliśmy dziś tylko odgrzałam gołąbki leniwce. Nasze życie nic nie jest warte człowiek całe życie się dorabia a potem wszystko musi zostawić, nic na to nie poradzimy. Puki żyjemy trzeba cieszyć się tym co mamy. Gołąbki które przygotowałam są gotowe tak mniej więcej w trzydzieści minut.

składniki :

930 g kapusty słodkiej już bez głąba,

1 szklanka ryżu ( szklanka poj. 210 ml ),

1,100 kg mięsa grubo mielonego z łopatki wieprzowej,

14 g czosnku,

2 łyżki majeranku,

1 łyżeczka ziół prowansalskich,

1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

1 łyżka papryki słodkiej mielonej,

0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

2,5 łyżeczki przyprawy doprawka,

4 - 5 łyżek bułki tartej.


sos :

3,5 szklanki wody przegotowanej zimnej,

1 koncentrat pomidorowy 160 g 30 %,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżeczka przyprawy z solą np. doprawka,

100 g śmietany 30 %,

0,5 łyżki kopru suszonego.


wykonanie : 

Na początek przygotować ryż, ja ugotowałam go dzień wcześniej w nocy, uprażony pozostawić aby na spokojnie wystygł, można co jakiś czas go przemieszać puki pójdziemy spać.

Następnego dnia tuż przed robieniem obiadu przygotować na sam początek kapustę, zetrzeć ją na tarce jarzynowej. Do garnka wlać odpowiednią ilość wody, gdy woda się zagotuje włożyć startą kapustę i od czasu gdy się zagotuje pogotować na wolnym ogniu około dwie minuty. Następnie przelać na durszlak aby ociekła z wody co chwilę przemieszać aby szybciej ostygła.


W czasie gdy kapusta stygnie przygotować czosnek, obrać go ze skorupek i pokroić w drobną kostkę można też przecisnąć przez praskę ale pokrojony bardziej czuć w gołąbkach a my tak lubimy.
Jak już mamy pokrojony czosnek wtedy do większej miski dodać mięso grubo zmielone, ostudzoną kapustę, oczywiście pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy które są podane w opisie, wszystko dokładnie wymieszać dodając bułkę tartą mieloną ( jeśli ktoś ma ochotę można dodać jajko lub dwa ). Z wymieszanego dokładnie farszu formować większe kotleciki.


Na dużą patelnię wlać olej tak aby zakryło dno patelni, rozgrzać go lekko i układać uformowane kotlety - gołąbki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor oczywiście pilnując aby się nie przypaliły.
W czasie gdy gołąbki się smażą przygotować sos. Do miski wlać przegotowaną chłodną wodę, dodać przyprawę, cukier, koncentrat, śmietanę oraz koper suszony i wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Gdy gołąbki mamy już po smażone przełożyć je do szerokiego garnka zalać przygotowanym sosem. Wstawić całość na gaz i zagotować od czasu zagotowania się całości zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem przez 20 minut sprawdzając czy gołąbki nie przystają do dna garnka.


Takie duszone gołąbki podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno. To jest mój wymyślony pomysł na szybkie duszone gołąbki kiedyś również robiłam pieczone w piekarniku na pewno są na moim blogu. Z całego serca polecam tą wersję gołąbków choć u mnie jest przewaga mięsa ale wyszły przepyszne.











Komentarze

  1. uwielbiam je i dawno nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak są pyszne to moja kombinacja zamiast pieczonych w piekarniku to moje są duszone.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty