Kuchnia domowa Agi.

Obłędny sernik bez ciasta

Święta Wielkanocy zbliżają się wielkimi krokami i choć mamy obostrzenia to jednak święta z chęcią przygotujemy. Ja z tej okazji postanowiłam przetestować nowy sernik który jest jednym z moich lecz dodałam inne składniki. Zamiast margaryny dałam masło i w zamian śmietany 18 % dałam śmietanę 30 %. Jeśli kochacie serniki tak samo jak ja to serdecznie polecam wam ten przepis, sernik wyszedł obłędny bardzo żałuję że nie można przenieść smaku do komputera.

składniki :

8 jajek rozmiar M,

1 kg twarogu w kostkach,

1 masło prawdziwe 200 g,

200 ml śmietany 30 %,

1 budyń waniliowy 40 g,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

2 szklanki cukru ( szklanka 210 ml ),

szczypta soli,

1 łyżeczka aromatu pomarańczowego.


wykonanie : Na początek żółtka oddzielić od białek, białka dokładnie ubić na najwyższych obrotach miksera. Następnie do ubitej piany z białek dodawać po łyżce cukru ( w sumie szklankę ) i ubijać do momentu aż masa z białek zrobi się sztywna i lśniąca.

Gdy już mamy ubitą lśniącą pianę z białek. Do drugiej miski dodać cztery kostki twarogu ( miałam chudy z Biedronki taki którego nie trzeba mielić ), dodać żółtka oddzielone od białek, szklankę cukru, cały budyń ( proszek ), łyżkę mąki ziemniaczanej, śmietanę, aromat dowolny oraz roztopione chłodne masło ( nie może być gorące ). Całość dokładnie zmiksować do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników.
Do zmiksowanej masy twarogowej dodać wcześniej ubitą pianę z białek i za pomocą drewnianej łopatki wszystko ze sobą połączyć na jednolitą masę. Do blaszki 35 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przełożyć gotowy sernik, wierzch wyrównać łyżką.


Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez 45 minut. Po 45 minutach zmniejszyć temperaturę na 110 stopni i piec jeszcze 10 minut ( czas i temperatura piekarnika jest zależna od naszych piekarników ponieważ nie wszystkie są jednakowe ). Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy już sernik ostygnie posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Po ostygnięciu sernik bardzo ładnie odchodzi od papieru do pieczenia.


Sernik wyszedł idealny mocno wilgotny i bardzo smaczny aż rozpływa się w ustach. Mój serniczek pięknie w czasie pieczenia rósł na całą blaszkę a nawet ponad nią, lecz po wyciągnięciu z piekarnika opadł jak każdy sernik nie wiem co było tego przyczyną będę dalej go testować z różnymi dodatkami np. brzoskwiniami, rodzynkami czy nawet ananasem ale jestem już pewna że na zawsze zagości on w mojej kuchni. Sernik świetnie nada się na zbliżające się świeta jak również dla spodziewających się gości.










4 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga - nie wyjmuj z piekarnika - uchyl trochę drzwiczki i zostaw , nie ruszając, aż prawie całkiem wystygnie. Nie powinien opaść

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie on opadł dosłownie odrobinę

      Usuń

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i ryżem

Dziś tylko zupa pieczarkowa lecz ugotowana z sercem czyli tak jak zawsze gotowała nam mama w czasie mojego dzieciństwa, to najsmaczniejsza i...