Reklama

Wyszukaj przepis

Pierogi z płuckami wieprzowymi

Dziś przygotowałam pierogi z płuc wieprzowych to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa a i moja rodzina bardzo je lubi. Fakt takie pierogi to tylko dla tych co lubią podroby, bo wiem że większość ludzi nie znosi podrobów ja tego nie rozumiem ponieważ to jest pyszne nie mówię tylko o płuckach ale i innych podrobach. Powiem wam szczerze że bardzo duże znaczenie co do przygotowania ciasta na pierogi ma rodzaj mąki z jakiej ciasto jest robione.

składniki :

ciasto :

4 szklanki mąki pszennej poznańskiej do pierogów ( u mnie mąk

0,5 łyżeczki soli drobnej,

1,5 szklanki ciepłej wody,

2 łyżki oleju.


farsz z płucek :

1,700 kg surowych płuc po ugotowaniu 1,300 kg,

170 g słoniny z przyprawami,

200 g cebuli,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,

szczypta soli.


wykonanie : Kupione płucka dokładnie wypłukać w kilkunastu wodach najlepiej dzień wcześniej wymoczyć je i od razu ugotować w osolonej wodzie do pełnej miękkości. Jak już są całkowicie miękkie wyjąć je z gotującej wody i pozostawić do ostygnięcia. Następnego dnia tuż przed przygotowaniem pierogów zmielić wystygnięte płuca ( mi zostało 1,300 ponieważ gdy się ugotowały mąż część zjadł jeszcze na gorąco tak je uwielbia ).

Gdy mamy już zmielone całe płucka wtedy przygotować słoninę z cebulą czyli słoninę pokroić w kostkę i cebulę również w kostkę całość podsmażyć na rumiany kolor i lekko ostudzić. Jak już cebula ze słoniną lekko przestygła dodać ją wraz z wytopionym tłuszczem do zmielonych płucek lekko jeszcze dosolić i wsypać pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się w jedną całość.


Jak mamy już przygotowany farsz, wtedy bierzemy się za przygotowanie ciasta na pierogi. Przygotowaną mąkę wsypać do miski wsypać również sól oraz ciepłą wodę nie musi być mocno gorąca, ciasto wymieszać z wodą za pomocą łyżki a następnie za pomocą rąk wyrabiać tak długo aż miska będzie czysta można lekko podsypać mąką aby ciasto się nie kleiło. Do wyrobionego już ciasta dodać olej i nadal wyrabiać do wchłonięcia całego dodanego oleju. Gotowe pozostawić na chwilę pod ściereczką aby odpoczęło.

Jak już ciasto odpoczęło wtedy stolnicę wysypać mąką położyć kawałek jeden ciasta lub od razu całe, ciasto jest bardzo mięciutkie i elastyczne rozwałkować je nie za cienko i dowolna szklanką wycinać kółka.
Z powycinanych kółek brać jedno do ręki nałożyć sporą łyżeczkę farszu z płucek skleić zaczynając od góry następnie boki, sklejać dowolnie lub zrobić ozdobny wzorek. Posklejane pierogi układać na ściereczce następnie zanim ugotuje się osolona woda przygotowane pierogi nakryć ściereczką aby nie wyschły ponieważ będą wtedy twarde.


Jak już osolona woda się zagotowała wkładać po 10 sztuk pierogów w zależności od wielkości garnka i jak się woda już z pierogami zagotuje wtedy zmniejszyć ogień i na wolnym po wypłynięciu pierogów na wierzch gotować 5 minut. Ugotowane pierogi wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. Dobrze gdy ugotowane pierogi nie będą kładzione jeden na drugim ponieważ w czasie stygnięcia mogą się posklejać.


Gotowe pierogi podałam z podsmażoną na oleju cebulą ponieważ tak lubimy najbardziej ale można podać z czym kto lubi. Jak dla mnie to najlepsze danie z mojego dzieciństwa które dość często robił nam dziadek i mama a po za tym to tanie jedzenie. Jedyny mankament to czas przygotowania jest żmudny choć ja uwielbiam robić pierogi. Przygotowane pierogi nie dość że wyszły smaczne to ciasto wyszło tak mięciutkie że aż rozpływało się w ustach.










Komentarze

  1. Te pierogi to smak dzieciństwa. Robiła je moja Prababcia i nazywała: "pierogi z letkiem" (to letkie to płucka :-D). Teraz córka mieszka w gospodarstwie ekologicznym i właśnie mnie pytała, czy zostawić płucka po świniobiciu!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty