Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 29 maja 2021

Podudzia w sosie pieczarkowym.

Macie może ochotę na szybki w wykonaniu a do tego smaczny obiad ? Z wielką przyjemnością podam wam dziś taki przepis. Jeżeli macie również pieczarki które kupiliście wcześniej i o nich zapomnieliście to możecie je dodać do takiego obiadu. Dopadło mnie przeziębienie ale obiad postanowiłam zrobić choć ledwo żyję lecz daję radę a raczej chyba musze inaczej bym nie przeżyła jakbym nie ugotowała.

składniki :

700 g podudzia z kurczaka,

12 sztuk pieczarek 200 g przed oczyszczeniem,

1 łyżka przyprawy do kurczaka,

0,5 łyżki lubczyk suszony,

0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,

2 łyżki oleju,

1 szklanka wody przegotowanej letniej ( szklanka poj. 210 ml ),

2 łyżki śmietany 18 %,

0,5 łyżeczki cukru,

1 mały pęczek natki pietruszki.


wykonanie : Przygotować podudzia dokładnie je wymoczyć, następnie odlać wodę całkowicie, wsypać przyprawy i wlać olej, wymieszać i zostawić na piętnaście minut aby mięso przegryzło się z dodanymi przyprawami.



Jak już podudzia w przyprawach odstały swój czas na głęboką patelnię przełożyć je z całą zawartością z miski i podsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Jak już są wystarczająco podsmażone wlać wodę i od razu dodać oczyszczone pieczarki pokrojone nie za cienko, całość dusić pod przykryciem na małym ogniu. Czym ciemniejsze pieczarki tym lepszy będzie sos.


W czasie duszenia się mięsa z pieczarkami gdy już prawie wyparowuje dodana woda przygotować śmietanę rozprowadzić ją z cukrem oraz sosem gorącym z mięsa wtedy się nie zważy podczas dodawania do mięsa. Wlać przygotowaną śmietanę i chwilę poddusić pod przykryciem do czasu powstania gęstego sosu, w trakcie duszenia dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i jeszcze poddusić aby pietruszka zmiękła.


Tak przygotowane podudzia w sosie pieczarkowym podałam z makaronem wstążeczki ugotowanym osobno, dodatkowo zrobiłam surówkę ze szczypioru, pomidora malinowego oraz sera feta. Jeżeli ktoś nie lubi zieleniny w mięsie można pominąć ja bez włoszczyzny nie wyobrażam sobie jedzenia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu