Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 17 czerwca 2021

Faworki z łopatki wieprzowej

Znudziły wam się już kotlety schabowe ? Podam wam świetny sposób na zmienienie kotletów w coś co na pewno przypadnie do gustu nie tylko dorosłym ale również dzieciom, już kiedyś robiłam taki obiad i w nocy sobie uzmysłowiłam że to będzie świetny pomysł na obiad nie tylko dla mojej rodziny ale również świetnie się sprawdzi na różne rodzinne okazje jak również dla spodziewających się gości. Taki obiad bardzo szybko się wykonuje a z talerzy znika szybciej niż się spodziewamy

składniki : 

500 g mięsa z łopatki wieprzowej,

4 łyżeczki przyprawy do mięsa,

5 jajek rozmiar M,

15 łyżek bułki tartej,

0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

0,5 szklanki oleju w zależności od średnicy i głębokości patelni


wykonanie : Przygotować mięso z łopatki, pokroić je w plastry po jednym centymetrze następnie przygotowane plastry pokroić na mniejsze kawałki czyli jeden spory kawałek przekroić wzdłuż na dwa mniejsze plastry



Jak już mamy przygotowane kawałki mięsa z łopatki wtedy każdy z nich ubić z obu stron urządzeniem do zbijania kotletów, ubite przekroić przez środek i uformować faworek. Na talerz wsypać po całości przyprawę do mięsa następnie układać faworki i również obsypać każdy przyprawą tak postępujemy do ostatniego faworka


Gdy mamy już przygotowane wszystkie faworki obtoczone w przyprawie odstawić je na piętnaście minut aby mięso przeszło zapachem przypraw a w międzyczasie przygotować jajka wybić całe do salaterki dodać przyprawę uniwersalną i roztrzepać, przygotować również bułkę tarta. Każdy z przygotowanych faworków zanurzyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej
Na patelnię wlać olej lekko go rozgrzać a następnie układać przygotowane w jajku i bułce ( faworki najlepiej obtoczyć tuż przed smażeniem ), zmniejszyć ogień i na średnim ogniu dużego palnika smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone faworki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ będzie odklejać się panierka )


Usmażone faworki mięsne podałam z ziemniakami okraszonymi delikatnie tłuszczem ze smażonych faworków posypane świeżym koperkiem oraz jako surówka to cebula z pomidorem w śmietanie. Faworki wyszły tak smaczne i kruche że podczas jedzenia widelcem idealnie się ich łamało nie ma potrzeby używania noża. Faworki z wierzchu są bardzo chrupkie a w środku za sprawą dodania przyprawy do mięsa są bardzo kruche i soczyste







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu