Reklama

Wyszukaj przepis

Makowiec na cieście drożdżowym z dodatkiem kefiru

Lubicie makowce ? Mój przebił dziś moje oczekiwania, to że uwielbiam piec drożdżowe bułki czy co tam wymyślę to makowiec przeszedł samego siebie nie dość że pięknie wyrósł to jeszcze świetnie się upiekł a do tego mak miałam zmielony przygotowany samodzielnie ale można użyć również gotowego z puszki lecz tu nie mowa o masie makowej lecz cieście drożdżowym które jest wykonane z dodatkiem kefiru

ciasto drożdżowe :

3,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka poj. 210 ml ),

1 żółtko kacze lub 2 kurze,

1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,

4 łyżki ciepłej wody,

5 łyżek cukru,

1 szklanka kefiru,

30 g margaryny tortowa


masa makowa :

300 g maku gotowego do użycia,

1,5 szklanki mleka,

5 łyżek miodu,

1 łyżeczka cukru ze skórką cytrynową,

1 łyżka margaryny,

0,5 szklanki rodzynek,

0,5 szklanki suszonych śliwek


dodatkowo :

1 białko kacze lub 2 kurze,

2 łyżeczki cukru


wykonanie : Na początek przygotować masę makową a mianowicie do garnka wlać mleko dodać margarynę, miód, rodzynki oraz suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki całość podgrzać a następnie wsypać mak i cały czas mieszając jeszcze pogrzać. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, można dodać również orzechy lub kto co woli lub tak jak pisałam na początku można użyć gotowej masy z puszki



W czasie gdy masa makowa stygnie przygotować ciasto drożdżowe, do miski wsypać mąkę zrobić w niej dołek wsypać suszone drożdże na drożdże wsypać już z miski trochę cukru i mąki a na to wlać ciepłą wodę lekko zamieszać, po bokach wsypać cukier, wlać kefir o temperaturze pokojowej, dodać żółtko a białko pozostawić do masy makowej, odstawić pod ściereczką do czasu aż drożdże zaczną pracować


Gdy praca drożdży jest już widoczna gołym okiem wyrobić ciasto ja zawsze robię to ręcznie ponieważ muszę czuć elastyczność ciasta gdy będzie za luźne dodać odrobinę mąki, do wyrobionego już ciasta dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całą dodaną margarynę. Wyrobione ciasto jest elastyczne i bardzo mięciutkie, gotowe odstawić pod ściereczką aby odpoczęło


Jak wyrobione ciasto odpoczywa wtedy ubić białko ze szczyptą soli na sztywno a następnie dodać po łyżeczce cukru i ubijać do czasu aż białko będzie lśniące ( u mnie kacze jajko i białko które pięknie się ubiło ). Do ubitej piany z białka dodać ostudzony mak i wymieszać łyżką do połączenia się białka z makiem
Gdy ciasto już odpoczęła a masa jest przygotowana wtedy na stolnicę wysypać mąkę, przełożyć całe ciasto oprószyć je z wierzchu również mąką rozwałkować nie za cienko na długość blaszki, po całości rozwałkowanego ciasta wyłożyć równo masę makową i zwijać w roladę


Zwinięte ciasto drożdżowe z makiem przełożyć na wymierzony papier do pieczenia, ciasto sklejoną częścią umieszczamy w stronę papieru i zawijać nie za ciasno musi być trochę luzu między ciastem a papierem do pieczenia. Zwinięty makowiec z papierem przełożyć do blaszki 40 na 12 keksowej i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia się objętości ciasta


Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia oraz tak zwanego suchego patyczka. Upieczony makowiec wyjąć z piekarnika oddzielić górą papier do pieczenia i posmarować lekko gotowaną zimną wodą. Jak już ciasto całkowicie ostygnie oddzielić je całkowicie od papieru. Można udekorować lukrem jeżeli ktoś lubi ja nie znoszę lukru. Ciasto fajnie się kroi jest mięciutkie a i bardzo dużo maku to podstawa makowca u mojego męża


Taki swojski drożdżowy makowiec idealnie nadaje się nie tylko dla gości czy domowników lecz również świetnie nada się na święta. Jeżeli jesteście smakoszami ciast drożdżowych to nie koniecznie musicie zrobić je z makiem może być np. jako strucla jabłkowa lub kto z czym ma ochotę. Ciasto drożdżowe wyszło tak miękkie że aż rozpływało się w ustach











Komentarze

Popularne posty