Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 17 sierpnia 2021

Pomidorowa z ryżem na żeberkach wieprzowych

Wolicie pomidorową gotowaną samą czy z dodatkami na przykład z ryżem czy makaronem a może z ziemniakami ? My wolimy pomidorówkę gdy jest gotowana tak jak ta dzisiejsza od razu z ryżem nie że osobno pomidorowa i osobno ryż czy makaron. Moja mama zawsze tak gotowała i dla mnie taka właśnie zupa jest najsmaczniejsza lecz zrozumiem jak zaraz mnie będą hejtować bo przecież teraz w sieci  to są same Gesslerowe wiedzą najlepiej i gotują najsmaczniej a ich zdaniem amator taki jak ja to dno totalne które nic nie potrafi zrobić a tylko się chwali fotkami, lecz z doświadczenia wiem że bardzo dużo ludzi i moich znajomych robią dania z moich przepisów i są bardzo zachwyceni

składniki :

300 g żeberek wieprzowych,

200 g marchwi 1 spora sztuka,

2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

2 łyżki suszonych warzyw,

1 liść laurowy,

4 ziarenka ziela angielskiego,

3/4 szklanki ryżu ( szklanka poj. 210 ml ),

1 łyżka liści pora, selera, lubczyku oraz natki pietruszki,

2 koncentraty pomidorowe 30 % 160 g każdy,

165 ml śmietany 30 % czyli pół kartonika 330 ml,

1 łyżka majeranku


wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody dodać opłukane żeberka pokrojone na potrzebne na kawałki i wkroić marchew według swego uznania. Zagotować, zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny a w trakcie gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną oraz suszone warzywa dla lepszego smaku wywaru a potem zupy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na żeberkach, gdy jest dość miękkie wsypać ryż i gotować nadal na wolnym ogniu do jego miękkości w międzyczasie dodać włoszczyznę o ile ktoś lubi jeśli nie można ją pominąć



Jak już ryż i włoszczyzna są miękkie dodać oba koncentraty pomidorowe wymieszać doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, chwilę pogotować a następnie dodać majeranek pogotować  chwilę a następnie wlać śmietanę lekko zagotować i zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można ją pominąć




Zupa wyszła bardzo smaczna a ugotowana w ten sposób nie dość że zajmuje mniej czasu to jeszcze jest bardzo pożywna i sycąca. Można także osobno ugotować wywar pomidorowy i osobno ryż czy makaron decyzja należy do was, my o wiele bardziej lubimy taką wersję






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu