Reklama

Wyszukaj przepis

Babka z cukinii i ziemniaków

Co tam u was dziś pysznego w obiad ? Ja z racji tego że robiłam tort na zamówienie upiekłam tylko babkę z cukinii i ziemniaków, na dwie osoby w zupełności wystarczyła a nawet jeszcze zostało. Nie wiem czy lubicie takie dania u nas takie danie to rarytas bardzo lubimy i chętnie z innymi się dzielimy

składniki:

870 g cukinii 1 sztuka średniej wielkości i jedna mała,

5 średniej wielkości ziemniaki,

100 g sera mozzarella,

3 czubate łyżki majonezu,

1,5 łyżeczki soli,

0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

10 łyżek bułki tartej,

1,5 łyżki mąki,

3 łyżki oleju,

3 jajka rozmiar

wykonanie :

Przygotować cukinię oraz ziemniaki, cukinię umyć i odciąć końce pokroić w mniejsze części, jeśli młoda a ma duże nasienia to oczyścić je, ziemniaki obrać i umyć, następnie wszystko zetrzeć na tarce jarzynowej, do startej cukinii i ziemniaków wbić całe jajka, wsypać ser, bułkę tartą, sól, pieprz oraz dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i majonez


Jak już mamy wymieszaną całą masę dodać jeszcze mąkę pszenną i również wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23 na 10 lecz polecam większą natrzeć olejem a właściwie wlać olej i rozetrzeć po blaszce, przełożyć całą masę na babkę wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec godzinę i 15 minut plus 10 minut na rozgrzanie piekarnika, do ładnego zarumienienia się babki. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia


Upieczona i w moim przypadku lekko ostudzona babka świetnie nadaje się aby podać ją z kwaśną śmietaną. Moją babkę przygotowałam z dwóch kolorów cukinii wtedy jest ładna kolorowa, babka choć ciepła nie rozpada się podczas krojenia, bardzo dobrze smakuje dzięki dodanemu sera mozzarella

Komentarze

Popularne posty