Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z leśnych grzybów

Właśnie zaczęły się moje ukochane grzybki leśne a mianowicie opieńki które kocham to jedne z najlepszych grzybów jak dla mnie po prostu uwielbiam je i robię na każde sposoby jakie tylko znam z lat dzieciństwa. W związku z tym jeżeli tylko pojawiają się opieńki mąż mi je zbiera a ja robię w zalewie octowej, solone, zupy, flaczki oczywiście z dużych kapeluszy bo do marynowania uwielbiam tylko te malutkie ale jak nie ma również robię większe, także strasznie lubię opieńki z cebulką a nawet jajecznicę z cebulką i opieńkami. Moja dzisiejsza zupa jest z przewagą opieniek bo jak zauważycie jest również kilka kurek

składniki:

1 ćwiartka z kurczaka 480 g,
480 - 500 g leśnych już ugotowanych grzybów,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 marchew 100 g,
1 liść laurowy,
2 łyżki suszonych warzyw,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
8 średniej wielkości ziemniaki,
1 łyżka świeżych liści magii,
2 łyżki natki pietruszki,
165 g śmietany 30 % pół szklanki

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody dodać opłukaną ćwiartkę z kurczaka pokrojoną na części oraz marchew pokrojoną dowolnie, całość zagotować zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu w trakcie gotowania dodać suszone warzywa dla lepszego smaku i zapachu oraz przyprawę uniwersalną, ziela angielskie i liść laurowy. Gdy mięso na ćwiartce robi się już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości


W czasie gdy wywar mięsny z ziemniakami się gotuje na wolnym ogniu przygotować grzyby ( mi mąż oczyścił i ugotował w osolonej wodzie dzień wcześniej następnie je odcedził i zimne wstawił do lodówki ). Jak ziemniaki w wywarze są już miękkie dodać przygotowane grzyby, pokrojone drobniej liście magii - lubczyka oraz natkę pietruszki, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną lub swojską jarzynką i jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu

Do zagotowanego wywaru z ziemniakami i dodanymi grzybami wlać śmietanę trzydziestoprocentową szybkim ruchem zamieszać i lekko zagotować. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia i odstawić na chwilę aby całość przeszła smakiem grzybów, jak ja żałuję że przez ekran komputera nie możecie poczuć smaku i zapachu zupy. Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można ją pominąć i pozostawić zupę bez zabielenia

Zupę podałam z kawałkami mięsa gotowanego z ćwiartki kurczaka, wyszła tak smaczna że aż brakuje mi słów aby ją opisać a zapach roznosi się po całym domu i korytarzu. Przed podaniem można zupę posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym, taka zupę można przygotować z każdego rodzaju grzybów leśnych


Komentarze

Popularne posty