Reklama

Wyszukaj przepis

Jabłecznik z lekką bezą

Dziś w wolnej chwili upiekłam jabłecznik na specjalne życzenie męża który przywiózł od brata z działki smaczne jabłka prosto z pola malinówki. Zastanawiacie się zapewne dlaczego w wolnej chwili a już wam tłumaczę ponieważ właśnie dziś wymieniali mi okna i miałam taki bałagan a zwłaszcza kurz że brak słów ale najważniejsze że w końcu zimą będę miała cieplutko i będę mogła nadal tworzyć moje dania i ciasta dzieląc się z wami moimi przepisami. Uwielbiam takie jabłeczniki przypominające jesień piękną i kolorową za sprawą cudownych spadających liści

składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej - szklanka poj. 210 ml,
0,5 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kostka margaryny,
5 żółtek

beza:

5 białek,
1 szklanka cukru,
szczypta soli,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

dodatkowo: 

1,200 kg jabłek malinówki,
1 galaretka 71 g - u mnie poziomkowa

wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier następnie dodać margarynę pokrojoną w mniejsze części oraz żółtka oddzielone od białek. Całość dokładnie wyrobić za pomocą rąk do połączenia się w jedną całość dodanych składników, przygotowane ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek

W czasie gdy ciasto się schładza w lodówce przygotować wspomniane jabłka, umyć je, obrać ze skórki, przygotować również dowolną galaretkę. Następnie jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej wsypać suchy proszek galaretki i wymieszać aby jabłka połączyły się z dodaną galaretką


Jak już wszystko mamy przygotowane wtedy blaszkę 32/25 wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, na dno blaszki zetrzeć na tarce jarzynowej większą część ciasta na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka wyrównując powierzchnię. Następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywno dodając po łyżce cukru ubijać nadal aż piana będzie lśniąca, po ubiciu piany dodać mąkę ziemniaczaną i całość zmiksować


Przygotowaną pianę wyłożyć na ciasto z jabłkami a na pianę zetrzeć na tarce jarzynowej pozostałe ciasto. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 60 minut, 30 minut przed końcem nakryć folią aluminiową aby ciasto się nie spaliło a 5 minut przed końcem zdjąć folię aluminiową aby dopiec górę. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Moje już zaczęte bo mąż nie mógł się doczekać 😂😂


Upieczone ciasto wyszło tak smaczne że mało co zostało, jest słodko kwaśne a to za sprawą słodkiego ciasta i kwaskowatych jabłek,  z góry super chrupiące a dolne ciasto kruche jak dla mnie to najlepsze połączenie. Jabłecznik świetnie nadaje się do popołudniowej kawy z przyjaciółmi jak również dla domowników a nawet na święta. Jabłecznik bardzo kojarzy mi się ze słoneczną piękną jesienią


Komentarze

Popularne posty