Kuchnia domowa Agi.

Szybkie ciasto z ćwiartkami jabłek

Jest weekend to obowiązkowo musi być ciasto, a powiem wam że wyszło mi wspaniałe samą mnie zaskoczyło choć przepis mam od lat to jednak nie byłabym sobą jakbym nie wprowadziła zmian, ciasto idealnie nadaje się do kawy jak również na różnego typu przyjęcia a nawet święta. Takie ciasto zwłaszcza ze swojskimi twardymi jesiennymi jabłkami Malinówkami idealnie komponuje się jako dodatek właśnie do tego ciasta. Myślę że powinno wyjść każdemu nawet jeśli nie macie zdolności kulinarnych w sumie ja też ich nie mam 😂😂😂😂😂 gotuję i piekę sama z siebie nie mam szkoły kucharskiej ale to już wiecie ponieważ niejednokrotnie pisałam z zawodu jestem krawcową kiedyś uwielbiałam szyć ale od kiedy założyłam rodzinę bardziej wolę siedzieć w przysłowiowych garach niż szyć 😉😉😉😉

składniki :

3 szklanki mąki pszennej tortowej - http://www.tota.pl/,

5 jajek rozmiar M,

1,5 szklanki cukru - szklanka 210 ml,

1,5 szklanki oleju,

3 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 mała szczypta soli drobnej,

1 łyżeczka aromatu cytrynowego,

1 łyżeczka cukru ze skórką cytrynową,

1 łyżeczka kakao,

1 łyżka wody


dodatkowo :

1,300 kg twardych jabłek - 10 sztuk,

1 łyżka cukru pudru


wykonanie : Do wyższej miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier i szczyptę soli, całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na gładką jednolitą masę jajeczną. Do ubitej masy jajecznej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier ze skórką cytryny oraz wlać olej, całość również zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Przygotowane ciasto wstawić na dziesięć minut do lodówki



W czasie gdy ciasto chłodzi się w lodówce przygotować jabłka obrać je i oczyścić z gniazd nasiennych następnie przekroić na cztery części. Wyjąć ciasto z lodówki jest na nim widoczna praca w formie bąbelków, ciasto oczywiście ma konsystencję gęstej śmietany


Do blaszki 32 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką przełożyć większą część ciasta białego wyrównać powierzchnię, ułożyć na nim dość ciasno przygotowane jabłka a do mniejszej części dodać kakao oraz łyżkę wody i dokładnie wymieszać na jednolitą masę kakaową. Na ułożone jabłka łyżką przekładać ciasto kakaowe


Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 1 godzinę i 10 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostygnięcia po tym czasie wyjąć razem z papierem na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od blaszki i po całkowitym ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś woli polać ulubioną polewą. ciasto bardzo ładnie się kroi


Upieczone ciasto tak jak już pisałam na początku idealnie nadaje się do kawy i  nie tylko, twarde jabłka bardzo dobrze się z nim komponują. Ciasto jest pulchne i wilgotne nie suche. Dodanie twardych kwaskowatych jabłek bardzo dobrze komponuje się ze słodkim ciastem polecam całym sercem wypróbowanie i upieczenie takiego ciasta można dodać owoce kto jakie lubi






2 komentarze:

  1. Super. Bardzo lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie jest naprawdę przepyszne został malutki kawałek

      Usuń

Ciasto karpatka

Z racji tego że moja córka ma dziś dziewiętnaste urodziny i zapragnęła karpatkę to wczoraj jej upiekłam, ciasto wyszło mi po prostu bajka co...