Reklama

Wyszukaj przepis

Chleb w jajku i śmietanie z czosnkiem niedźwiedzim

Dziś późno wstałam ale nie omieszkałam spełnić zachcianek moich chłopaków bardzo zachcieli chlebka w jajku po mojemu tak jak z czasów mojego dzieciństwa który często był robiony na śniadanie czy kolację w moim domu rodzinnym. Mając niewiele składników bieda nic nam nie zrobi najważniejszym składnikiem jest mieć jajka, śmietanę oraz czerstwy chleb, mając taki chleb nie zmarnuje się a brzuchy są pełne po zaledwie dwóch kromkach jeżeli tak nie smażyliście chleba to polecam z całego serca

składniki:

1 bochenek czerstwego chleba,
10 jajek rozmiar M,
3 łyżki śmietany 18 %,
0,5 łyżki soli drobnej,
0,5 łyżeczki pieprz ognisty,
1 łyżeczka czosnek niedźwiedzi suszony,
olej do smażenia

wykonanie: 

Do dużej salaterki wbić całe jajka wsypać sól, pieprz oraz czosnek niedźwiedzi następnie dodać śmietanę i całość dokładnie roztrzepać za pomocą widelca. Jak już mamy przygotowaną masę jajeczną na patelnię wlać olej aby zakryło dno patelni rozgrzać go, pokrojone kromki czerstwego chleba ( najlepszy jest dwu lub trzydniowy ) zamoczyć w masie jajecznej uciskając go aby masa wchłonęła się w chleb, kłaść na rozgrzanym oleju i smażyć na dużym gazie z obu stron na złoty kolor usmażony układać na talerzu, w trakcie smażenia można dolewać olej chleba nie czuć olejem



Tak przygotowany chleb świetnie smakuje jest mega mięciutki i bardzo syty, jeżeli ktoś ma większą ilość domowników wystarczy podwoić ilość składników. Mój ojciec taki chlebek jadał z dżemem ja jakoś nie mogę się przekonać ale za to z żółtym serem smakuje wyśmienicie, idealne rozwiązanie na śniadanie a nawet kolację chociaż słyszałam opinię że na kolację nie za bardzo jest aby jeść jajka tym bardziej smażone moim zdaniem to totalna bzdura


Komentarze

  1. Jajka na kolacje nie?Toż to najlepsza z możliwych opcji ;-) A taki chlebek się jadąło kiedyś ale bez śmietany.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty