Reklama

Wyszukaj przepis

Pstrąg z piekarnika na warzywach

Jaka u was propozycja obiadowa ? u nas dziś jak nigdy w środku tygodnia ryba a mianowicie pstrąg tęczowy który upiekłam z warzywami tartymi na tarce jarzynowej, powiem że jedliśmy taką rybkę pieczoną pierwszy raz w życiu i nie żałuję na pewno będę częściej robić taką rybkę

składniki :

570 g świeżego pstrąga tęczowego patroszonego 2 sztuki,

4 łyżki oleju,

1 mała marchew,

1 mały korzeń pietruszki,

1 mały kawałek selera, 

1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,

1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,

0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

0,5 małego pora,

5 plastrów cytryny,

1 łyżka soku z cytryny,

2 spore ząbki czosnku,

4 małe plastry masła,

0,5 łyżki suszonej natki pietruszki,

0,5 łyżki soli drobnej


wykonanie : Na początek przygotować rybę umyć ją w zimnej wodzie lekko zeskrobać łuski a następnie osuszyć na durszlaku lub w ręczniku papierowym, osuszoną rybę ponacinać z obu stron a następnie ją naoliwić olejem, posypać solą oraz pieprzem naturalnym i cytrynowym do środka czyli w brzuch ryby włożyć plastry cytryny i tak przez chwilę odstawić do czasu aż przygotujemy warzywa



Jak ryby są już prawie przygotowane zabieramy się za warzywa czyli tak : na tarce jarzynowej zetrzeć marchew, korzeń pietruszki oraz seler i wsypać do nich przyprawy takie jak sól, pieprz cytrynowy oraz czosnek niedźwiedzi suszony wszystko wymieszać aby przyprawy weszły w warzywa, gdy przygotowane warzywa puściły już sok od przypraw wtedy wkroić por dość cienko
Na przygotowane warzywa ułożyć obie ryby pstrąga i wtedy do brzucha ryby włożyć jeszcze czosnek pokrojony w plasterki oraz plastry masła a do paszczy ryby włożyć jeszcze po pół cytryny zaś wierzch ryby obsypać suszoną natką pietruszki. Tak przygotowaną rybę wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 250 stopni i piec przez 30 minut do ładnego zarumienienia nie ruszając jej. Upieczoną wyjąć z piekarnika i obiad mamy gotowy 


Upieczonego przepysznego pstrąga w warzywach podałam z ziemniakami oraz plastry cytryny aby pokropić rybę podczas jedzenia, taką pieczoną rybę można jeść z ryżem lub kto ma na co ochotę. Pstrąg to jedna z najlepszych ryb jaką jadłam do tej pory, polecam każdemu a już pieczona to po prostu niebo w gębie i co najfajniejsze to to że obiad mamy w trzydzieści minut a ryby mają dużo witamin 






Komentarze

Popularne posty