Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 29 kwietnia 2022

Danie jednogarnkowe z ryżem

Nie lubicie brudzić kilku garnków aby zrobić smaczne danie obiadowe ? mam dziś dla was rozwiązanie a mianowicie danie przygotowane w jednym garnku no w sumie w dwóch bo i patelnia potrzebna 😂 ale obiecuję wam że warto ponieważ bardzo smacznie a przede wszystkim danie jest mocno sycące

składniki :

  • 900 g szynki wieprzowej,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 0,5 łyżki papryki słodkiej w proszku,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 litr i 400 ml przegotowanej letniej wody,
  • 2 torebki ryży 100 g każda,
  • 200 g warzyw mieszanki europejskiej,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 0,5 pęczka świeżej natki pietruszki i kopru
wykonanie :

Na początek kupiony kawałek szynki ładnej i soczystej oczywiście surowej pokroić w plastry a następnie pokroić je w większą kostkę, do pokrojonych kostek szynki wsypać pieprz ziołowy, paprykę słodką mieloną oraz dodać czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę i wlać łyżkę oleju. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą dodanych składników z mięsem, odstawić na jakieś 15 minut aby kostki mięsa przeszły aromatem dodanych przypraw



Gdy już przygotowane mięso odstało wyznaczony czas przełożyć je w całości na patelnię ( ja użyłam patelni grillowej ) i obsmażyć kostki szynki do zamknięcia się por mięsa czyli podsmażając je delikatnie na dużym ogniu, po podsmażeniu wlać 400 ml wody i tak dusić do czasu aż z mięsa wyparuje woda. Następnie po wyparowaniu wody przełożyć mięso do garnka i wlać do całości 600 ml wody tak dusić na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie, jak już mięso jest dość miękkie wtedy wsypać obie torebki ryżu i nadal dusić pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając aby ryż nie przystał do dna garnka 


Gdy w danej potrawie ryż jest już prawie miękki wtedy doprawić do smaku przyprawą uniwersalną a następnie dodać warzywa mieszanki europejskiej i dusić na małym ogniu pod przykryciem do ich miękkości oczywiście dolewając resztę wody z opisu to jest 400 ml i oczywiście cały czas mieszając aby nic nie przystało do dna garnka. Pod koniec duszenia się całości zdjąć pokrywkę i jeszcze chwilę poddusić aby nadmiar wody wyparował, po tym czasie dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki i kopru chwilę jeszcze podsmażać dusząc i zdjąć z ognia


Fakt że przygotowanie takiego dania zajmuje dość długi czas w przygotowaniu bo dobre prawie trzy godziny zanim mięso będzie wystarczająco miękkie następnie ryż bo już warzywa to drobnostka ale naprawdę warto odczekać ten czas aby smacznie zjeść. Moje wymyślone danie podałam ze swojej roboty grzybami moimi ukochanymi opieńkami marynowanymi lecz każdy może podać z czym ma tylko ochotę i co najbardziej lubi





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu